Aylara Göre Zeytin Takvimi Mart 2019

Konu : Tarım

Bu ay fidan dikim işlerini yapabiliriz. Fidan dikimlerinde bölgelere göre fidanlara karar vermek gerekmektedir.

Bu ay fidan dikim işlerini yapabiliriz. Fidan dikimlerinde bölgelere göre fidanlara karar vermek gerekmektedir. Her fidan her bölgede dikilemez çünkü ağaçların fizyolojik olarak iklimsel, topraksal istekleri birbirinden farklıdır. Örneğin bir Trilye – Gemlik çeşidini ülkemizin her yerine dikmek hem ekonomik hem de diğer etkenler açısından yanlıştır. Bununla ilgili daha önceki bildirilere bakabilirsiniz. 

Alacağınız fidanlar tüplü olmalı, adına doğru olmalıdır. Can suyu ihmal edilmemelidir. Hereksiz dikim yapılmamalıdır. Fidanların üretildiği yere göre yaşında veya az daha büyük alınmalıdır. Üretildiği yere yakın olanlar yaşı büyük alınabilir. Adaptasyon burada en önemli olan kısımdır. Yükseklik ve uzaklık ciddi oranda etkileyeceği için fidanları küçük almak bazen de avantajdır. Tarımda tek noktada doğru yoktur. En anlamlı en mantıklı olan vardır. Bu yüzden araştırmak ve geçen seneki şartlara gelecek seneki şartlara uygun üretim yapmak gerekmektedir. Yeni dikim fidanlar yedi, sekiz yaşından önce önemli miktarda ürün vermezler. İlk zamanlar bakım masrafları da olacaktır. Tüm bunları hesap etmek gerekmektedir. 

Bu aya kadar güzel bir kış yaşadık. Geçtiğimiz 2018 kışına göre daha yağışlı, daha fazla soğuk ve karın olduğu bir kışı bitirmek üzereyiz. Kullandığımız miladı takvimde mart ayı başında kışın bittiği ilkbaharın girdiğini görürüz. Ancak doğa takviminde bahar 21 Martta girecektir. Bu aya kadar budamalarını yapamayanlar artık yapmalıdır. Don tehlikesinin olmadığı yerlerde ocak veya şubat ayında da budama yapılabilmektedir. Budamadan sonra mutlaka bakırlı preparatlar kullanılmalıdır. Bordo bulamacını sonbaharda hasat sonrasında sıvı bakırları ise ilkbaharda tavsiye etmekteyiz.

Gübrelemenin de bir kısmı bu ayda yapılmalıdır. Mart ayına kadar havaların soğuk ve yağışlı gitmesi ağacın uyanmaya hazır olduğunun göstergesidir. En elzem gübremiz olan amonyum nitrat gübresi güvenlik nedeni ile üretimi durdurulmuştur. Bunun yerine toprak altına 15.15.15 li gübrelerin kükürt, bor ve çinko katkılı olanlarını tercih etmeliyiz. Üre gübresi de ağaçlar çok hazır ise verilebilinir. Ancak üre gübresi çok hızlı çözünür ve tüketilir. Bunu kısa süreli ve acil durumda kullanmak daha etkin bir gübreleme açısından önemlidir. 

Yabancı otlarla mücadele de bu ay başlayacaktır. Kışı daha ılıman geçiren yerlerde veya güneşi iyi alan bahçelerde papatyalar uyandı. Baharın habercisi yabancı otlar çıkışa hazırlar. İlk çıkış esnasında herbisit atabiliriz. Ancak zeytin bahçelerinde herbisit atılmasına çevresel etkileri düşündüğümüzde karşı çıkmaktayım. Alternatif mücadele yöntemlerine başvurmakta yarar vardır. Özellikle seyyar kafes kullanarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapabiliriz. Traktöre takılır tipte veya belimizden kullandığımız ot biçme alet veya makineleri ile otlarımızı biçebilir otları bahçede bırakırız. Hem malç olarak işimize yarar hem de çürümüş halleri organik madde miktarımızı arttıracaktır. Tiller, kazayağı veya pullukla yabancı ot mücadelesine zeytinlik alanlarda karşı durmaktayım. Boşuna toprağı işlemenin anlamı yoktur. Toprak havasını başka şekillerde ayarlamakta yarar vardır.

Zirai mücadeleler bu ayda gözlemler yapılarak yapılmalıdır. Bir kısım zararlı böcekler çıkış yapacaklardır. Bölgelere göre bakarak kültürel önlemler veya kimyasal önlemlerle mücadele yapılabilir. Özellikle bu ay halkalı leke ve dal kanserinde yayılmalar görülmektedir. Buna göre bakır uygulamaları yapılmalıdır. Hastalıklı dallar budama esnasında temizlenmelidir.

Don veya kardan zarar görmüş bahçelerimizde ise kabaklama yapmak en son düşünülecek çare olmalıdır. Kabaklamada kökler zarar görmektedir. Alltan yeni filiz bırakıp yeni sürgünler teşvik edilmelidir. Üst dallar gelecek yıllarda kesilerek dipten gelenlerle gençleştirilmelidir. 

Baharın gelişi bu sene çok güzel görünüyor. Budama, gübreleme ve bakım işlerimizi güzel yapabilirsek bereketli bir hasat zamanı bizi bekleyecektir.