Küresel Isınma Ve İklim Değişikliğinin Önemi Ve Bağ Alanlarına Etkileri

Yazar : Fulya KUŞTUTAN

Dünya’da çeşitli sebeplerden ötürü önemli iklim değişiklikleri yaşanmaktadır. Bu durumun sebepleri arasında yeryüzündeki karbondioksit, metan ve sera gazlarının artışı vardır.

Dünya’da çeşitli sebeplerden ötürü önemli iklim değişiklikleri yaşanmaktadır. Bu durumun sebepleri arasında yeryüzündeki karbondioksit, metan ve sera gazlarının artışı vardır. Gezegenimizin atmosferi tıpkı bir sera gibi çalışır. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının neredeyse yarıya yakını yeryüzünden yansır. Sera gazı salınımı sonucunda güneşten gelen ışınların dünyadan yansıdıktan sonra tekrar atmosfer dışına çıkışının engellenmesi neticesinde yerkürenin ısısının artması küresel ısınma olarak adlandırılır (Nisancı, 2007; Anonim, 2011a). 

 

İklim değişikliğinin bilimsel olarak tanımlanması gerekirse, klimatoloji dalına göre incelenen bir tür atmosferik ya da astronomik değişiklikler olarak tanımlanmaktadır. Küresel ısınma ısının fazlasıyla tutulması, atmosferde emilememesi ile iklimin değişmesine neden olmaktadır. Yaşanan bu değişimin küresel bir değişime sebep olması, tüm canlıların bu değişimden etkilenmesine yol açmaktadır. Küresel iklim değişikliği, küresel ısınmaya bağlı olarak yağış, nem, hava hareketleri, kuraklık gibi iklim olaylarının değişmesidir. Ekosistemin doğal işleyiş sürecinde meydana gelen bazı gelişmeler de iklim değişikliği üzerinde etkili olabilmektedir. Fakat bu etkiler insan kaynaklı etkilerin yanında önemsiz kalmaktadır.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’ne (NASA) bağlı Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü (GISS) tarafından yapılan açıklamaya göre, sıcaklıkların bilimsel amaçla kaydedilmeye başlandığı 1880 yılından bu yana, en sıcak yılın 2005 olduğu belirtilmiştir. 2009 yılı ise son 130 yılın en sıcak ikinci yılı olarak kayda geçmiştir (Voliand, 2010).

Küresel ısınma, günümüzde biyolojik çeşitliliği tehdit eden en önemli faktör olarak kabul edilmektedir (Çıplak, 2008). Küresel ısınmanın tür veya popülasyonlar üzerine üç muhtemel etkinsinin olduğu söylenebilir (Pamersan, vd., 2000; Hampe ve Petit, 2005; FSBI, 2007; Bardakcı, 2007; Çıplak, 2008).

1. Fenolojik değişimler

2. Yayılış alanlarının değişimi 

3. Yok oluş

Yazının devamı