Armutta Entegre Mücadele Yolculuğu

Yazar : Emre Eren MUSLU
Konu : Tarım

Artan Dünya nüfusu ile ihtiyacımız olan besin ihtiyacının karşılanması için birim alandan alınan verimin arttırılması yönünde birçok çalışma yapılmaktadır.

Artan Dünya nüfusu ile ihtiyacımız olan besin ihtiyacının karşılanması için birim alandan alınan verimin arttırılması yönünde birçok çalışma yapılmaktadır. Verim kayıplarına neden olan zararlılar ve hastalıklar ile mücadelede ise ne yazık ki kimyasal mücadele ilk sırada yer almaktadır. Bu durum ise daha da önemli olan iki konunun; gıda güvenirliği ve sürdürülebilirliğin doğmasına sebep olmuştur. Her geçen yıl artan kimyasal kullanımı doğada geri dönüşü olmayan sorunlara sebep olmaktadır. Özellikle de son yıllarda hastalık ve zararlıların direnç geliştirmesi ile kimyasal mücadelenin, mücadelede yeterli olmadığını göstermektedir. İhtiyacımız olan çözüm ise Entegre Mücadele’de yer almaktadır. Entegre mücadele, "Zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkilerini dikkate alarak, uygun olan tüm mücadele yöntem ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, zararlıların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutan bir zararlı yönetim sistemidir" şeklinde tanımlanmaktadır. 

Geçtiğimiz yıllarda, armut yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı bölgelerde Armut Psillidi’ne (Cacopsylla pyri L.) karşı ilaçlama sürelerinin bir haftaya kadar düşmesi, hatta bazı bölgelerde ise üç güne kadar düşmesi, ilaç dozlarının arttırılması ve çoklu karışımlar yapılmasına rağmen zararlı ile mücadelede başarı sağlanamamıştır. Artan maliyetler karşısında ezilen üreticilerimiz ise çözüm yolu bulmakta zorlanmışlardır. Antalya’nın Korkuteli İlçesindeki Teknik Mühendislerimizin kontrolündeki bahçelerde ise üçüncü yılına giren Entegre Mücadele Programı’nda ilaçlama süreleri 32-35 güne kadar çıkmayı başarmış ve maliyetler yarı yarıya düşmüştür. 

Entegre Mücadele Programı; hiç ilaç atmamak ya da kimyasal ilaçları kullanmamak değil, kimyasal ilaçlar yanında biyolojik ilaçları kullanmak ve en önemlisi doğal düşmanlara zarar vermeyen ilaçları tercih etmek ile başladığını belirtmek gerekmektedir. Burada asıl dikkat edilmesi gereken ise tercih edilen ilaçlar olmaktadır. Çok kullanılan imidacloprid, acetamiprid gibi kimyasal ilaçlar yapraktan uygulanması halinde doğal düşmanlara ciddi zararlar vermekte ve zararlıların ilaçlara direnç geliştirmesi ile birlikte hızla artan popülasyonlarının önüne geçilmesinde zor durumda kalınmasına sebep olmaktadırlar. Doğal düşmanlardan ilk olarak, bahar başlangıcında uğur böcekleri (Coccinellidae sp.), Mayıs sonunda Chrysoperla carnea ve Haziran’da ise Anthocoris nemoralis çıkışları olmakta, artan avcı böcek popülasyonu ile zararlıların popülasyonu düşmektedir. Bu bağlamda program çerçevesinde Nisan-Mayıs aylarına kadar ruhsatlı istediğimiz ilaçları tercih edebilirken, faydalı böceklerin çıkışı ile seçtiğimiz ilaçlar faydalıları korumakta ve zararlılara etkili olan ilaçlar olması gerekmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde tavsiye ettiğimiz Nostalgist BL (Beauveria bassiana), Priority (Paecilomyces fumosoreus), Nimbecidine, Safe T Side, gibi faydalılara zararsız ilaçlarımız programın başarı ile yürütülmesinde etkili oldukları tespit edilmiştir.

Entegre Mücadele Programı’nın Marmara Bölgesi’nde denemelerin yürütüldüğü Bursa/Gürsu ve Edirne/Havsa’daki üreticilerimiz bahçelerindeki durumdan duydukları memnuniyeti bildirmiş, bu işe önderlik ettikleri için de yaşadıkları haklı gururu göstermişlerdir. Korkuteli’de başlayan Entegre Mücadele Programı, bu yıl başarı ile sürdürülen Marmara Bölgesindeki çalışmalar ile diğer bölgelere de yayımı yapılmaktadır. Şüphesiz ki kimyasal kalıntının en aza düştüğü, verim ve kalitenin arttığı üretimimizde dünya çapında da söz sahibi olacağımıza inanmaktayız.

 

Yazının devamı