Kültür Mantarı Üretiminde Biyolojik Mücadele

Yazar : Erkan EREN Dr.

İnsan beslenmesinde toplumsal bilincin artması, tam bir protein ve vitamin kaynağı olan mantarlara karşı olan ilgiyi de gün geçtikçe artırmaktadır.

GİRİŞ

İnsan beslenmesinde toplumsal bilincin artması, tam bir protein ve vitamin kaynağı olan mantarlara karşı olan ilgiyi de gün geçtikçe artırmaktadır. Tüketim miktarında görülen bu pozitif yöndeki değişim, tarımsal yatırımlarda da kültür mantarı yetiştiriciliğine olan ilgiyi ön plana çıkarmaya başlamıştır. Mantar, insan beslenmesi için gerekli olan proteinlerin yanında B kompleksi vitaminler ve mineral maddelerce zengin olması nedeniyle diğer sebze türleri arasında en yüksek besin değerine sahiptir (Erkel, 2000)

Ülkemizde geçmişi 40 yıla dayanan kültür mantarı sektöründeki gelişmeler özellikle son 15-20 yıl içerisinde hızlı bir gelişim göstermiştir. Yapılan çalışmalarda, kültür mantarı üretiminde başı Akdeniz, Marmara ve Ege bölgeleri çekmekte olup, son yıllarda İç Anadolu Bölgesi’nde de ciddi boyutlarda üretim yaygınlaşmaya başlamıştır (Eren ve Pekşen, 2016). Planlı yapılacak doğru bir yatırım ve üretim ile birim alandan yüksek getiriye sahip olan kültür mantarı yetiştiriciliği, önümüzdeki yıllarda adından çok daha fazla söz ettirecektir.    

Beyaz şapkalı ve kestane mantarından bir görünüm

Zengin protein ve vitamin içeriği ile insan sağlığı ve beslenme açısından son derece değerli bir ürün olan kültür mantarının tüketiminin yurt içinde artışını sağlamak için ürün bazında bilgilendirmeler, konu uzmanları tarafından yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Amaç ülkemizde kişi başına yıllık ortalama 670 g. olan mantar tüketim miktarını 2 kg. olan Avrupa ortalamasına yaklaştırmaktır (Eren ve Çetin, 2007)

Yazının devamı