Sofralık Zeytin Tüketimi

Konu : Gastronomi

Zeytin, düşük miktarda şeker içeriği, yüksek oranda yağ içeriği ve kendine has acı tadı ile farklı bir meyvedir.

Zeytin, düşük miktarda şeker içeriği, yüksek oranda yağ içeriği ve kendine has acı tadı ile farklı bir meyvedir. Zeytini tek çekirdekli meyvelerden ayıran özellikleri, diğer tek çekirdekli meyveler %12 gibi yüksek oranda şeker, %1-2 oranında yağ içerirken, zeytinin %2-6 oranında şeker ve %15-35 oranında yağ içermesidir. Zeytini diğer meyvelerden ayıran en önemli özelliklerden bir diğeri de “oleuropein” denilen, zeytine doğal acılık tadını veren fenolik maddenin sadece zeytinde bulunmasıdır. Dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları yanında uzun yaşama olan ilginin artması, insanların zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmıştır.

 

Epidemiyolojik çalışmalar Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanlarda koroner kalp hastalıklarının ve bazı kanser tiplerinin daha düşük oranda görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu bulgudan hareketle uzmanlar günümüzde uzun ve sağlıklı yaşamak için Akdeniz diyeti tipi beslenmenin önemli olabileceğini bildirmektedirler. Akdeniz diyetinde yer alan meyve, sebze, tahıl gibi besinlerin içindeki antioksidan etkili fenolik bileşikler ve vitaminlerin önemi çeşitli bilimsel çalışmalarla da doğrulanmıştır. Akdeniz ülkelerinde güneş ve ılıman hava koşullarına bağlı olarak yaygın şekilde yetişen zeytin, Akdeniz mutfağının da vazgeçilmezidir.

 

Sofralık zeytin, zeytinlerin yeşil, pembe veya siyah olum aşamalarında hasat edilerek çeşidine ve olum dönemlerine uygun işleme tekniklerinin uygulanmasıyla yenilebilir hale getirilerek sofralarımıza gelmektedir. 

 

Genel olarak sektörde iki farklı ana işleme tekniği bulunmaktadır. Bunlar doğal işleme ve kimyasal (kostik) ile işleme metotlarıdır. Doğal işleme metotları; çizme ve kırma gibi yeşil, sele, çevirme ve salamura gibi siyah zeytin işleme yöntemleri olarak adlandırılır. Kimyasal işleme metotları ise; İspanyol tipi (kokteyl, turşu) yeşil zeytin ve konfit, ripe, Kaliforniya veya konserve tipi zeytin adı verilen siyah zeytin işleme metotlarıdır.

 

Kimyasal uygulamasıyla işlenen zeytinler daha çok yurt dışının tercih ettiği yöntemlerdir. Kimyasal uygulama yapılan zeytinlerle genellikle çekirdeksiz, dolgulu, dilimli gibi zeytin ürünleri yapılabildiği için tercih sebebi işleme olmaktadır. Ülkemizin yurt dışına ihraç ettiği zeytinlerin büyük kısmı böyle üretilmiş zeytinlerdir. Son yıllarda ülkemiz tüketicileri de özellikle dolgulu zeytinlere oldukça ilgi göstermektedirler. 

 

Bilindiği üzere son yıllarda doğal ve organik ürüne olan ilgi oldukça artmıştır. Bu yönde üretimlerini gerçekleştiren firmalar da çoğalmıştır. Hatta dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal ürünleri üretip aynı zamanda işleyen butik tarzdaki işletmelerin sayıları gittikçe artmıştır. Bunun en önemli nedeni ise tüketicilerin doğal yani olabildiğince katkısız ürünleri tüketme isteğidir.   

 

Sabah sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan zeytin, içerdiği fenolik bileşikler nedeniyle daha sağlıklı ve dinamik olmamızı sağlamaktadır. Sofralık zeytin sahip olduğu besin özellikleri ile fonksiyonel gıdalar arasında yer alabilecek gıda kalitesine sahiptir. Dolayısıyla her yaşta insanın günlük olarak sofralık zeytin tüketmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Yapılan bir çalışmada, günlük 50 g yani 5-10 adet zeytinin tüketilmesinin, günlük olarak vücudumuza almamız gereken antioksidan miktarının %40’ını karşıladığını belirtmektedir.

Ancak bütün gıda maddelerinde olduğu gibi sofralık zeytin alımında da tüketicilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Kısaca bahsedersek;

                -acımış tereyağı ve peynir gibi kokmamalı

                -çürümüş organik madde tadı ve kokusu olmamalı

                -zeytin ayakkabı kokusu gibi kokmamalı

                -ağzınızda metalik tad hissetmemelisiniz

                -ağzınızda sabunumsu bir tat olmamalı

                -küf tadı ve kokusu almamalısınız 

 

Dolayısıyla sofralık zeytin, zeytin gibi kokmalıdır. 

 

Özellikle içinde bulunduğumuz Ramazan ayında daha zinde olmak için, sindirim sisteminizi rahatlatmak için, bağırsaklarınızın düzgün çalışmasını sağlamak için her gün sofralık zeytini tüketmelisiniz.  

 

Oruçlarınız kabul, Ramazan ve Şeker Bayramınız mübarek olsun.