Bağcılıkta Zirai Mücadeleyi Kolaylaştırıcı Kültürel Uygulamalar

Yazar : Turcan TEKER
Konu : Tarım

Doğru zamanda, doğru miktarda yapılan etkili yetiştiricilik uygulamaları gereksiz harcamaların önüne geçebilmekte üreticiyi bir anlamda rahatlatmaktadır.

            … Daha etkin mücadele, daha az ilaçlama…

 

Tarımsal üretimde destek sistemlerinin kullanılması, arazi tesisisin ekolojik faktörlere uygun olarak gerçekleşmesi, yıldan yıla iklimsel verilerin değişkenlik göstermesi gibi benzer durumlar nedeniyle meyve ağacı ve asma gibi çok yıllık bitkilerin yetiştirilmesi tek yıllık bitkilere nazaran zorluklar içermektedir. Bu zorlukların en büyük kısmını ayrı dönemlerde yapılması gereken yoğun kültürel işlemler oluşturmaktadır. Tam bu noktada, işçi ve üretim girdi (ilaç, gübre vb. gibi) kullanımına bağlı yetiştiricilik maliyetleri üreticinin karşısına çıkabilmektedir. Yetiştiriciliğin doğru bir şekilde yapılması ve ortaya çıkan maliyetin mantıksal doğrular içerisinde karşılanması ancak efektif uygulamalarla mümkün olabilmektedir. Doğru zamanda, doğru miktarda yapılan etkili yetiştiricilik uygulamaları gereksiz harcamaların önüne geçebilmekte üreticiyi bir anlamda rahatlatmaktadır. Bu tercihlerin bir kısmını tarımsal üretimde kullanılan ilaçların etkin bir şekilde kullanılması ve ilaçlama aralıklarının bir nebze azaltma anlayışı oluşturmaktadır.  

“Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur” sözü size bir yerlerden tanıdık geliyor değil mi? İşte bu yazıda tam da bundan bahsedeceğiz. Kısacası; çoğu üreticinin dönemini kaçırdığı, yapamadığı ve özellikle de asma yetiştiriciliğinde kaliteli ürün alımına ne ölçüde katkısı olduğunu bilemediği “Yeşil – Yaz Budamaları” nı ele alalım dedik. Ama bunu sadece salt bilgilerle size ulaştırmaktan daha çok bağcılıkta zirai mücadeleyi kolaylaştırıcı kültürel uygulamalar adı altında toplamaya çalıştık. Aynı zamanda dikkat edilemeyen birkaç unsuru değineceğiz. 

Öncelikle “Bağcılıkta Yaz Budamaları” nedir ona bakalım. Yaz budaması; asmaların bir yaşlı dallarında yer alan gözlerin uyanmasından hasada kadar olan aktif devrede ürünün miktar ve kalitesini arttırmaya yönelik yapılan işlemlerdir. Genel olarak sürgün ve salkımda yapılan uygulamalar olarak geçiyor olsa da ilaçlama etkinliğini ilgilendiren kısım sürgünde yapılan işlemler olmaktadır. Bu işlemler; obur, filiz, uç, tepe alma, sürgünlerin yönlendirilmesi, koltuk alma ve yaprak alma olarak bilinmektedir. 

Yazının devamı