Zararlılarla Savaşta Kullanılması Gereken En Son Mücadele Yöntemi Kimyasal Mücadeledir

Yazar : Hakan GÜR
Konu : Tarım

Gelişmekte olan dünyada tarım arazileri de gittikçe önem ve değer kazanmaya başlamıştır.

Gelişmekte olan dünyada tarım arazileri de gittikçe önem ve değer kazanmaya başlamıştır.Dünya’da tarım arazilerinde pestisit kullanımı gittikçe artmaktadır ve bilinçsizlik ön plana çıkmaktadır. İnsan sağlığını göz ardı ederek bilinçsizce kimyasal pestisit ve gübre kullanımı uzun vadede insan ve ekolojik sisteme dahil olan hayvan ırkında kalıcı ve kronik hastalıklar görülmesine neden olmaya başlamıştır. Ekolojik sistem tamamıyla kaybolma yolunda ilerlemektedir.

Bundan 30 yıl önce Hindistan’da Aldıcarb (temik)  fabrikasının patlaması üzerine 100,000 insan hayatını dakikalar içinde kaybetmiştir, bunun üzerine 150 senedir faaliyet gösteren Stanes firması biyolojik ürün geliştirme yoluna girmiştir. 

Asıl hedef içerisinde hiçbir kimyasal bulunmadan tamamıyla doğadan aldığımızı tekrar doğaya vererek zararlıların yok edilmesidir.

Ekolojik dengeyi tekrar oluşturabilmek tabii ki bu dengenin bozulması yıllar sürdüğü gibi, tekrar düzelmesi yıllar alacaktır.

Böcek bilimciler isimlendirilmiş ve tanımlanmış 800,000’den fazla böcek türü olduğunu tahmin etmektedir. Tüm bitkiler alemi 400,000-500,000 tür içerir. Hayvanlar alemi içerisinde omurgalılar sadace 50,000 türle temsil edilirken, omurgasızlar 20,000 civarında türe sahiptir. Yani bugün varlığı kabul edilen yaklaşık 1,5 milyon yaşayan organizma türünün yarısından fazlasını böcekler oluşturur.

Tanımlanmış 800,000 böcek türünden ise insanlara ve bitkilere zararlı olan böcek türü yaklaşık 8,000 civarındadır. Zararlı zararsız bütün böcekler doğanın dengesi için elzem durumdadır. Zararlı böceklerle mücadele yapılırken yararlı böcekler ve doğanın dengesi gözetilmelidir.

Zararlılarla savaşta kullanılması gereken en son mücadele yöntemi kimyasal mücadeledir.

Kimyasal mücadele yapılacaksa mutlaka işin uzmanlarından destek alınmalıdır bilinçsiz yapılan ilaçlamalarda ise yararlı böcekler ve bitkiler zarar görmekte bunun bir sonucu olarak da zararlı popülasyonu artmaktadır.

 

Vita Longa uzun yaşam projesidir ve ar-ge çalışmalarımız devam etmektedir faydaya uzanmak isteyen herkese ulaşabilmesi adına.

Ticari yetiştiriciliği yapılan bitkilerde de en büyük problemlerden biri olan Tetranychidae  spp ilaçlama periyodu çok sık olmaya başlamıştır.   Tetranychidae ‘nin bağışıklık kazanmasının en büyük etkeni kimyasal mücadelesinin anlık yok edilme psikolojisinden yanlış yapılmış kimyasal ilaçlamalarıdır. Typhlodromips (kırmızı örümceklerle beslenen akar)’nin bilinçsiz kimyasal ilaçlamalar dan dolayı sonu olmaya gelmiştir.  

Priority®, içerisinde entomopatojen bir fungus olan  Paecilomyces fumosoroseus'un spor ve misel parçacıklarını içeren mikrobiyal bir akarisittir. 1 ml'sinde 1x108 koloni oluşturabilen yapı bulunmaktadır. Etki Mekanizması; Hiperparazitizm olan Priority® Tetranychus spp., Panonychus spp., Byrobia spp., Phytonemus spp., gibi kültür bitkilerinde sorun olan birçok kırmızı örümcek türüne karşı etkilidir.

 

Özet   

Vita longa, doğandan aldığını doğaya vererek ekolojik sistemi korumak ve çift yönlü memnuniyeti saglamak istemektedir. Bunun için de ar-ge çalışmaları devam etmektedir.

Abstract 

The latest fighting method to be used in combat with harms is chemical struggle. If the chemical struggle is to be done, it must be supported by experts in the business. In case of unconscious spraying, beneficial insects and plants are damaged and as a result, harmful population increases.