Kuzeyin iki Şövalyesi

Yazar : Bilge KEYKUBAT

Yunanisatan’ın Sakız Adası’nın (Chios) Kuzeybatı kısmı olan “Amani - Volissos”den çıkma, mitolojik dönemlerden kalma “Kuzeyin iki Şövalyesi” (Two knight in the north ) dünya şarap sektörüne kafa tutuyor.

Yunanisatan’ın Sakız Adası’nın (Chios) Kuzeybatı kısmı olan “Amani - Volissos”den çıkma, mitolojik dönemlerden kalma “Kuzeyin iki Şövalyesi” (Two knight in the north ) dünya şarap sektörüne kafa tutuyor. Adaya adını veren sakızı (mastic), dillere destan mandalinleri (citrus) bile geride bırakarak emin adımlarla ilerleyen bu iki şövalye adanın yeni gözbebeği olmaya aday.

Adanın en yüksek dağı olan Pelineon’un koruması altında olan bu iki şövalye, kuzeyin rüzgarları ile damlacıklar halinde aldıkları Ege Denizi’nin damlaları eşliğinde özel dokuları ile gövde gösterisi yapmaya çalışıyorlar.

Sakız Adası’nın kuzeyinde bulunan ve Homeros’un doğum yeri olduğu bilinen Vrantados da bu iki şövalyeye mitolojik yapısını ve felsefesini de aktarmayı ihmal etmemiş.

Adını Fenikeliler’den alan ve Suriye dilinde de mastik anlamına gelen sakız adı şarap tanrısı Dionyssos ve Ariandne’den gelmekte.

Bu iki şövalyenin dokusu, Volissos’taki altı yuvarlak kuleli trapez şeklindeki Bizans Kalesi ile daha da güçlenmiştir. Volissos, Amani, Psara üçgeninde, adanın diğer alanlarına göre daha az turistik olan adanın kuzey batı rotasında bakir ve doğal köyler ile Psara Adası da ayrı bir etki yaratmaktadır bu iki şövalyeye.

Aslında bu bakir ve doğal köyler, sarp kayalıklar, harika yürüyüş rotaları, endemik bitkiler, rüzgarlı yapı, hırçın Ege Denizi’nin iyot kokusu, kurak dağlar, temiz hava, yöresel lezzetler, sıcak kanlı insanlar, sakin şehir, kendine has kelebekler iki şövalyenin taçlanmasının en büyük destekçileri.

Kuzey bölgesi şarapçılık için en uygun yer olan ve üzüm üretiminin ve şarapçılığın da antik çağlardan beri yapıldığı adanın ilk şövalyesi Ariousios. Gurme turlarının da uğrak yeri olan ve daha modern tekniklerin kullanıldığı Ariousios, adanın en önemli şarap markası.

Ariousios, Sakız Adası’nın en eski üzüm bağlarını bularak buraları tekrar canlandıran ve şarap üretimine başlayan bir firma.  Sahip oldukları 100 dekar bağdan üzümleri hasat ediyorlar. Bizim için en güzel sürprizleri tadım öncesi Türkçe olarak yaklaşık 10 dakikalık videoları. Yöresel aletlerden oluşan sergileri ise tam bir görsel şölen.  Ziyaret etmek isteyenler için yine kendi bünyelerinde olan “Hotel Zorbas” adanın booking.com’da en yüksek puanı alan otellerden biri. Bütün bunların yanın da Ariousios’un çok önemli iki özelliği daha var. Birincisi harika manzarası. Bir kadeh şarap eşliğinde sımsıcak bir ortamda dağların tepesinden denize nazır muhteşem manzarası...  Ben bu anı yaşamış biri olarak gastronomi turu düşünen herkesin adada bu zevki tatmasını tavsiye ederim. 

İkincisi sadece yerel çeşitlerden ve coğrafi işaretli ürünlerden şarap üretmeleri. Bu belki bizim firmalarımıza ve üreticilerimize de bir örnek teşkil eder. Krasero, Ayannitis, Egeopelagitiko, Asirtiko ve Athiri üzüm çeşitleri ile şövalyeliklerini açıkça gösteriyorlar. Şarap yapım teknikleri olarak da çok eskilere dayanan şarap üretim tarzına gösterdikleri saygı ile mükemmel sonuçlar yakalıyorlar.

Ariousia efsane şarap Chian’ın şöhretini yakalamayı hedefliyor. Tarihçilere göre Chian şarabının  5 niteliğinin isimleri, mitolojinin şarap tanrısı Dionyssos’un oğlu İnopion’un beş oğlu olan Talon, Evanthis, Melas, Salagos ve Athamas’tan gelmektedir. Homeros ve çağdaşları tarafından “Tanrıların nektarı” olarak adlandırılan Chian şaraplarının şöhretini ve kalitesini yakalamanın, Ariousia’nın en önemli hedefi olduğunu vurguluyor halkla ilişkiler müdiresi Anna Lagou.

Kuzeyin ikinci şövalyesi 30 dekarlık bağındaki yerel Savatiano, Rodit, Athiri, Assyrtiko, Mandilaria, Fokiano, Chian krasero ve Agiannitiko çeşitlerinden tamamen aile işletmesi şeklinde yaptıkları şarapları ile Kefala. En önemli özellikleri ise çiftçinin sanatının her zaman iyi şarap çıkarması olduğu tezini benimseyen ilk kuşaktan itibaren bağların bakımını tamamen aile üyeleri tarafından yapılması, yani tam bir vigneron şaraphanesi. Bu ilgi, bu titizlik, bu sevgi, bu birliktelik onların en önemli gücü. Modernlikten öte daha gelenekçi yapıda olan Kefala bu özellikleri ile de ikinci şövalye unvanını hakkediyor. 

Sakız Adası’nın üzüm bağlarının çoğu genellikle adanın bir çok tepesinden kesilen teraslarda deniz seviyesinden yaklaşık 450 m seviyelere kadar yükselmekte. Büyüme mevsimleri boyunca kuzey ve güneybatıdan aldığı sürekli esintiler ve yüksek güneş ışığı olgunlaşmayı yavaşlatarak lezzetli yapının oluşmasına yardımcı olur.

Şarapları ile ünlü Samos Adası’nı bile geride bırakan Sakız şarapları her geçen gün şövalyeliklerini pekiştirmektedir. Kuzeyin iki şövalyesi tarihe, rüzgara, sarp kayalıklara rağmen dimdik ayakta durmaya kararlı.

Bu arada beni kuzeyin iki şövalyesi ile tanıştıran sevgili dostlarım Vivi Potamousis ve Rena Pagoudi-Damigou ile tadımı yaptıran değerli arkadaşım Yiannis Zorbas teşekkür etmeden geçemeyeceğim.

Görseller:

Yazara aittir.