Mühendislik ve Teknolojinin Yeşil Hali: Tarım ve Gıda Sektöründe Doğa Dostu Yaklaşımlar

Yeşil Teknoloji yaşadığımız çevreyi korumak, doğal kaynakların ve tüm canlıların zarar görme olasılıklarını minimize etmek ve sürdürülebilirliği sağlamak için geniş bir endüstriyel yelpazede ilgili sistem ve hizmetlerin uygulanmasını içeren tekniklerdir.

Yeşil Teknoloji yaşadığımız çevreyi korumak, doğal kaynakların ve tüm canlıların zarar görme olasılıklarını minimize etmek ve sürdürülebilirliği sağlamak için geniş bir endüstriyel yelpazede ilgili sistem ve hizmetlerin uygulanmasını içeren tekniklerdir.

Bu çerçeve içinde ele alınan Yeşil Mühendislik ise endüstriyel ürünlerin proses işlemlerine dönük her aşamasında dikkate alınması gereken bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu yaklaşımda çevreye verilecek zararın en düşük seviyede olması arzu edilir. 

Bu yüzden çevre sorunlarını yaratan düşünce sistemlerinden farklı bir anlayışla çözüm arayışına gitmede kullanılan doğa dostu teknikler giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda A.Einstein çözüme giden yolda farklı düşünceler ve fikirlere gereksinim olduğunu  ‘karşılaştığınız önemli sorunlar onları yaratan düşünce sistemleriyle çözülemezler’ diyerek vurgulamıştır

Günümüzde yeşil teknoloji olarak isimlendirilen doğa dostu uygulamalara giderek kirlenen gezegenimizin soluk alabilmesi için bir ‘paradigma evrimi’ diyebiliriz. Yakın gelecekte tarım ve gıda ile ilgili teknolojilerin çevre ve sağlık üzerine etkileri, tüketici tercihlerine yansıyan  faktörler olarak daha da önemli bir hale gelecektir. 

Üretilen gıdayla ilgili olarak oluşan karbon ayak izini azaltmak için sosyal ve endüstriyel farkındalık giderek artmakta ve bu konuda yapılan Ar-Ge faaliyetleri de proseslerde kullanılan kimyasal girdilerin ve enerjinin azaltılmasına yönelik olarak tasarlanmaktadır. 

Genellikle yeşil sektörde kullanılan teknolojiler ile ilgili hizmetler; 

-Geri kazanılabilir ve alternatif enerji üretimi, 

-Enerjinin korunumu /depolanması, 

-Suyun korunumu/ geri kazanımı, 

-Atık yönetimi, 

-Toksik atıkların azaltılması, 

-Emisyon kontrolü, 

-Ürün ve sistem dizaynı /yeniden tasarlama, 

-Metallerin, ağaçların, kağıtların, kimyasalların ve plastiklerin geri kazanımı ve korunumu 

 gibi konu başlıklarından oluşmaktadır.

Yeşil teknolojilerin uygulanmasında tarım, gıda işleme ve dağıtım, enerji, imalat, ulaşım, denizcilik, inşaat ve su sistemleri başlıca alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sürdürülebilir kalkınmanın temel yaklaşımı sanayi ve üretimin, sonraki kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğini tehlikeye atmayacak biçimde örgütlenmesidir. Bu temel yaklaşım, ekonomi, ticaret, iç ve dış pazar koşulları kadar, siyaset ve bürokraside de sürekliliği ve tutarlılığı gerektirmektedir. 

Bu derlemede tarım ve gıda sektöründe çevreyle dost teknikleri içeren yeşil teknoloji ve mühendislik uygulamalarına örnekler verilmiştir.

Yazının devamı