Çözüm Ortağımız Cedriks

Yazar : Cemal TEMEL
Konu : Tarım

Tarımda kimyasalların kullanımının getirdiği pratiklik ile birlikte, insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de görmek çok uzun sürmemiştir.

Artan dünya nüfusunun besin ihtiyacını karşılamak amacıyla, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve hastalık etmenleri ile zararlıların neden olduğu kayıpları azaltmak için, pestisitler ve gübreler gibi kimyasalları kullanmak, 1960’ lı yıllarda çok önemli bir gelişmeydi. Tarımsal üretime pek çok fayda sağlayan bu sürece “Yeşil Devrim” adı verilmiştir. Tarımda kimyasalların kullanımının getirdiği pratiklik ile birlikte, insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de görmek çok uzun sürmemiştir. Hatta günümüzde kimyasalların kullanımına karşı dünyada büyük bir tepki oluşmuştur. Bu da tarımda kimyasal kullanımını azaltmaya ve alternatif yöntemler geliştirmeye dönük araştırmaların artması ve tarımsal üretim teknikleri açısından organik tarım, sürdürülebilir tarım ya da entegre ürün yönetimi gibi yeni bir takım kavramların ortaya çıkması sonucunu doğurmuştur. 

Doğada her şeyi bulmak mümkündür. Sorunu da çözümü de doğa kendisi üretir. Patojen ve antagonist etkileşimi bunun en güzel örneğidir. 

 

Bizlerin ve gelecek nesillerin daha sağlıklı bir çevrede daha iyi koşullarda yaşayabilmesi için Agrobest Grup olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmekteyiz. Bu nedenle geniş bir ürün portföyüne sahip olmasını istediğimiz Vita Longa projesi ile AR-GE odaklı çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.  

 

Vita Longa bitkilerde kullanıldığında insan ve çevre sağlığını tehdit etmeyen özel ürünlerin bulunduğu ve Agrobest Grup tarafından yürütülen projeye verilen isimdir. Vita Longa uzun yaşam anlamına gelmektedir. Vita Longa doğal ve çevreye dost sağlıklı bitki, güvenilir gıda kelimelerinin bir şemsiye altında toplanıldığı, bitki koruma ürünlerine güncel bir yaklaşımdır. 

 

Gerek çevre ve gerekse ticari açıdan her geçen gün yeni fungisitlere ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda özellikle biyolojik fungisitler çevre dostu olarak büyük ilgi çekmektedir. Bunun sonucunda, çeşitli mikrobiyal kaynaklardan çok sayıda antifungal bileşikler keşfedilmektedir. Bu mikrobiyal bileşikler, geleneksel fungisitlerle kıyaslandığında çeşitli bitki hastalıklarına karşı oldukça etkili olabilmektedirler. Fungal metabolizmanın spesifik hedeflerine yönelik test tekniklerindeki gelişmeler, hedef dışı organizmalara seçiciliği olan yeni antifungal ajanların keşfedilmesine olanak vermiştir. Mikrobiyal fungisitlerin spesifikliği, özellikle fungisit dayanıklılığının meydana geldiği çevrelerde oldukça fazla tercih edilen bir özellik olmuştur. 

Ülkemizde örtü altı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Akdeniz bölgesinde mevsim şartlarına bağlı olarak özellikle kış aylarında artan yağış ile birlikte yükselen nem oranına bağlı olarak kurşuni küf (botrytiscinerea) ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Üreticiler tarafından yoğun ve bilinçsiz olarak kullanılan kimyasal fungisitlerin hastalıkları çözmekte yetersiz kalması nedeniyle alternatif çözümler aranmaktadır. Kimyasal fungisitlerin kullanımındaki dezavantajlar;  genel olarak kontakt tesirli oluşu nedeniyle uygulamada yaşanan sorunlar, ikincil olarak ise hasat süresi ve buna bağlı olarak ihracatta yaşanan sorunlar ve en önemlisi kimyasallara karşı hastalıkların direnç oluşturması söylenebilir. Bu nedenlerden dolayı kimyasal fungisitlerin yerini biyolojik fungisitimiz olan cedriks almıştır.   

 

Cedriks içerisinde %1,5 Pseudomonas fluorescensstrain Pf1 içerir.  Pseudomonasfluorescens toprak, su ve bitki yüzeyinde kolonize olabilen, patojenik olmayan saprofit bir bakteridir. Pseudomonasfluorescens’in bitki özsuyuna girerek biyokontrol ajanı olarak çalışmak gibi eşsiz bir yeteneği vardır. Üstten uygulamalarda botrytiscinerea ya etkili olduğu gibi damlamadan uygulamalarda tüm toprak kökenli hastalıklara etkilidir. Rizosferde hızlı şekilde kolonize olarak yer rekabeti ile hastalıkları kontrol eder. 

 

Biocontrol mechanisms of antagonist microorganisms areantibiosis, competition, hyperparasitism, hypovirulence, induceresistance, and cross protection. The use of biopesticides for plant disease control has a great potential in plant protection. Biopesticides can be used effectively as part of integrated disease management strategies.

Anahtar Kelimeler: Cedriks, Biyolojik mücadele, Agrobestgrup, Vitalonga, Kurşuni Küf, Botrytiscinerea, Mikrobiyalfungusit, Entegre ürün yönetimi, Organik tarım, In this paper, history of biological control in phytopathology, biocontrol, mechanisms of antagonist microorganisms, biopesticides for fungal, bacterial are discussed.