Topraksız Tarım Akan Su Kültürü (NFT Hydroponic Systems) Yatay Sistemler

Konu : Tarım

Değerli okurlar; topraksız tarım daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi oldukça hassas bir üretim modelidir.

Değerli okurlar; topraksız tarım daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi oldukça hassas bir üretim modelidir. Bu üretim modeli farklı kollara yani çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlardan en çok bilineni ise yatay borularla yapılan akan su kültürüdür. Dünyanın bir çok ülkesinde özellikle tabiî ki tarım yapılan ve tarımda gelişmiş olan ülkeler başta gelmek üzere topraksız tarım yapılmaktadır. Bu yazımda sizlere ülkemiz ve balkan ülkelerindeki topraksız tarım sistemlerinden olan yatay olarak akan su kültürü topraksız tarımdan bahsedeceğim. 

 

Topraksız tarım geleceğin tarımıdır. Bu cümleyi çok sık kullanıyorum ve bilinçli girişimcilerin öncelikle bunu bilmesini istiyorum. Ülkemiz için daha çok yabancı olsa da özellikle araştırma yapan ve konvansiyonel tarım dışında entüstriyel tarım yapmak isteyen yatırımcıların karşısına topraksız tarım yetiştiricilik modeli çıkmaktadır. Ülkemizde her geçen gün tarım toprakları kaybolup ve verimlilik açısından değer kaybetmekle beraber topraksız tarıma ilgi ve üretim tesisi kurulumları gün geçtikçe artmaktadır. Tabi ki topraksız tarımın kendi avantajları da göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle yapılaması gereken bir durum ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber kullanılmayan tarım topraklarında da hatta daha da ileriye gidersek bir çok apartman ve plazanın güneş gören çatı kısımlarında bile yapılabilinecek bir sistemdir. 

Balkan ülkelerinden Makedonya da tarımsal faaliyetlerin oldukça geride olduğu ancak birçok tarımsal ürünün yetiştirilebilmesi için uygun iklim şartlarının olması tarım anlamında geri kalmışlığın düzeltilmesi gerektiğini ve geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. En son ki seyahatimde Makedonya da dikkatimi çeken ürünlerden birisi çilek üretimiydi. Evet Makedonya da oldukça fazla çilek üretimi yapılmakta ancak konvansiyonel yani atalarımızdan kalma yöntemlerle tarım yapmaktalar. Bu nedenle çok iyi verimler alınamamakla beraber ekim yapılan tarlaları da yarayışlı kullanamamaktalar. Tarımsal üretim anlamında geriden gelen ülkeler için topraksız tarım kesinlikle olmasa olmazlardan olan bir sistemdir. Belki kurulum maliyetleri bir miktar yüksek olabilir ancak üretim verimliliği, sürekliliği, temizliği ve kalite yönünden yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda aslında yüksek maliyetler kısa bir süre sonra kendisini karşılar ve kar etme yolunda ilerleme sağlayacaktır. Bu nedenle topraksız tarımı sadece ülkemiz için değil ticari faaliyetler gerçekleştirebileceğimiz komşu balkan ülkelerinde de gözden geçirmekte fayda var.

 

Ülkemiz için yatay katlı sistemler hızla gelişmeye ve hızla kurulumları devam etmektedir. Tabi ki sürekli geliştirerek devam etmekteyiz. Tarım alanında gelişmiş olan ülkeler senelerdir topraksız tarım üretimlerini yaptıklarından epey bir ileri teknoloji kullanmalarına rağmen biz çok geç başlamış olsak ta epey bir ilerleme kaydederek kısa bir süre içerisinde aynı seviyeye gelme ve hatta çalışmalarımızla daha da ileri düzeye geçme hedefindeyiz. 

 

Yatay sistemlerde (NFT Hydroponic systems) en çok rağbet gören ürünler başlıca marul ve çilek olmaktadır. Bu gerek benim yayınlarımdan gerekse kurulan yerlerden dolayı olsa gerek çoğu zaman bu ürünler üzerinden istek gelmektedir. Ancak daha farklı ürün sınıflarını da yetiştirmek mümkündür topraksız tarımda. Tabi ki her istediğimiz ürünü yatay katlı sistemlerde üretemeyiz ancak üretmek istediğimiz ürünlere göre şekillendirip proje üzerinde değişiklikler ve sistem farklılıklar yaratabiliriz. Tarımsal üretimi sadece ticari faaliyet ve para kazanma gözüyle bakarsak yanlış yapma riskimiz her zaman artacaktır. Ben bir ziraat mühendisi ve topraksız tarım konusunda uzmanlaşmış birisi olarak tarımsal üretimlerin hangisi olursa olsun en başta temiz ve kaliteli bir üretim olması konusuna önem verir ve sonrasında ticari boyutuna bakarım. Ki zaten üretiminiz kaliteli ve verimliyse ister istemez ticarette öncelikli olacaksınızdır buna emin olabilirsiniz.

Göbek marul yetiştiriciliği (iceberg) en çok yetiştirilmek istenen çeşitlerden birisi aslında ancak ülkemizde yatay sistemlerde iceberg üretimi yapabilen ben maalesef pek fazla göremiyorum. Bunun nedenleri en baştan fide den başlamakta. İceberg üretmek isteyenler için alınan fidenin kalitesinden kullanılan gübre solüsyonuna kadar çok hassas bir dönem sizleri bekliyor olacaktır. Yetişmiyor mu? Diye soran okurlarımız için hayır tabi ki yetişmekte ancak doğru topraksız tarım solüsyon gübresi, doğru fide seçimi ve doğru havalanma gibi birçok etmeni bir arada profesyonel yardım alarak yetiştirilebilir. Örnek topraksız tarım iceberg yetiştiriciliği yapılan danışmanlığını ve gübre solüsyonu desteği sağladığım tesisin fotoğrafları paylaşacağım. 

 

Süre, tabiî ki süre topraksız tarımda en büyük avantajımız. İceberg marul tarlada açık alanlarda 90 ile 110 gün arasında yetişip hasada gelmektedirler. Ancak topraksız tarım su kültüründe 65 ile 75 gün içerisinde yetiştiricilik yapmak mümkün olmaktadır. Birde toprakla temasımız olmadığından temizliğini ve ilaçlamak gerekmediğini düşününce insanın yeme de yanında yat diyesi geliyor. 

Evet değerli okurlar, topraksız tarım yatay su kültürü yazımın başında da söylediğim gibi çok hassas bir konudur ve tecrübelere dayalı pratiğe dayalı olarak tesislerin doğru kurulması gerekmektedir. Teorikte bir çok şey basit ve kolayca yapılabilir olabilir ancak pratikte oldukça zorluklarla karşılaşılabilir. Bu nedenle profesyonel yardım almayı kesinlikle unutmayın. 

Bir sonraki yazım da topraksız tarımın daha ince detaylarına girerek suyun akma şekilleri ve daha ürün odaklı olarak yazımı yazarak sizlerle buluşturacağım. Şimdilik herkese selamlar, bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.