Topraksız Tarım Çilek Yetiştiriciliği ve Kokopit Ortamında Çilek Yetiştiriciliği

Konu : Tarım

Değerli okurlarım; bu yazımda sizlere topraksız tarım çilek yetiştiriciliği ve kokopit ortamında çilek yetiştiriciliği konusunu aktarmaya çalışacağım.

Değerli okurlarım; bu yazımda sizlere topraksız tarımda ki bir başka sistem olan kokopit (Cocopeat) sistemini aktarmaya çalışacağım. Öncelikle Cocopeat in ne olduğunu anlatacak olursak adından da anlaşılacağı gibi hindistan cevizi ile ilgili bir materyaldir. Cocopeat; hindistan cevizi kabuğunun işlemden geçerek topraksı bir yapı oluşması sağlanmış ve tarımda kullanıma elverişli hale getirilmiş bir maddedir. Cocopeat tamamen organik yapısı olması, içeriğinin pH yani asitlik değeri 5.8 ile 6.5 arasında olması ve su tutma kapasitesinin oldukça iyi olmasından dolayı tarımda kullanılmaya oldukça elverişli bir yapıda olduğunu göstermektedir. Özellikle de topraksız tarımda kullanılmak için çok elverişli bir materyaldir. Bunlarla beraber cocopeat bloklar halinde sıkıştırılmış olarak bulunabilmesinden dolayı nakliyesi bakımından kolay ve kullanımı kolay bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Sıkıştırılmış olan cocopeat bloklarını belli miktardaki su ile suladığımızda şişerek topraksı yapısına gelmektedir. 

 

Günümüzde hazır 1 metrelik bloklar halinde ve üzerinde ister fide dikmek için delikli halde istersek deliksiz düz halde de bulmak mümkün olmaktadır. Buda kullanım kolaylığı sağlamaktadır. 

Topraksız tarım Cocopeat kültürü ile daha çok çilek, domates ve biber üretim tesisleri görmek mümkündür. Özellikle Antalya bölgesinde oldukça fazla topraksız tarım domates tesisleri görebiliriz. 

Cocopeat ile tarla toprağı yerine organik bir ürün kullandığımızdan dolayı topraksız tarımın bir numaralı avantajı olan topraktan kaynaklanan hastalık ve zararlılardan en yüksek oranda kurtulmuş oluyoruz. Kullanım ömrü 3 ile 5 yıl arasında değişmesiyle de uzun süreli üretim yapabilmemizi sağlamakta. Tabi ki bu anlattıklarım cocopeatti en iyi şekilde kullanmanıza bağlıdır. Aksi halde aşırı sulama ve bakımsızlık ömrünü kısaltıp bitkilere de zarar verecek duruma kadar gidebilmektedir. 

 

Konumuz olan çilek üretimine gelecek olursak, cocopeat bloklarında 1 metrelik uzunlukta normal şartlarda 13 -  14 adet çilek fidesi dikilirken bu sayı en ideal tecrübelerime dayanarak en fazla 12 adet olması avantaj olacaktır. Güneşten yararlanma, havalanma, kök sıkışıklığı ve üstten ilaçlama gibi gereksinimlerin en sağlıklı şekilde yapılabilmesi için çilek fidesi dikim aralıklarına önem vermeliyiz. Tabi sadece tesis kurulumu da en önemli unsurlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. 

 

Arkadaşlar, topraksız tarım gübrelemeden havalandırmaya kadar tamamen bizim kontrolümüzde olan bir üretim modeli olduğundan dolayı rastgele bir tesis kurmak ve sonradan düzeltiriz denmesi her zaman yanlış sonuçlar meydana getirir. Bu nedenle öncelikle tesis planlaması projelendirmesi yapılması ve seranın topraksız tarıma uygun halde kurulması başlıca işlerimizden olmaktadır. 

Çilek yetiştirilecek sıralar ve katların maksimum düzeyin üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir. Günümüzde en çok karşılaştığım modeller 2 katlı 3 sıralı sistem ile 3 katlı 5 sıralı sistemlerdir. Özellikle 3 katlı 5 sıralı sistemlerde üreticiler alt kısımların az ürün vermesinden şikayet etmekteler. Ancak 2 sıra hattı arasındaki boşluğun arttırılarak ve doğru gübre solüsyonu kullanıldığında bu sorunun çözüldüğü görülecektir. Bu sistemler dışında özel dizayn katlı sistemlerde yapılabilmekte ve güneş ışığı engellenmeden üretim yapılabilmektedir. Standartların dışına çıkmak yani arazi konum ve şekline dayalı özel planlama ile sera kurulumu yapmak her  zaman avantaj sağlamaktadır. 

 

Açık tarlada çilek üretimine bakacak olursak ortalama üretim verimleri 400 gram ile 800 gram arasında çeşit özelliğine göre değişim göstermektedir. Topraksız tarımda ise tam kontrollü ve doğru üretim teknikleri ile 600 gram ile 3000 gram çeşit özeliğine göre değişim göstermektedir. Topraksız tarımın ortalaması 1 - 1.5 kg arasında değişmektedir. Temiz, verimli ve yüksek kapasiteli üretim için topraksız tarım üretimi yapılması her durumda avantaj sağlamaktadır. Özellikle kış aylarında eğer çilek üretimi yaparsanız piyasa değerleri oldukça yüksek olan çileği çok iyi değerlerde piyasaya çıkarmanız mümkün olacaktır. 

 

1 dekar (1000 metre kare)  tarlada ortalama 7000 ile 8000 adet çilek fidesi dikebilirsiniz. Ancak topraksız tarım modelinde bu sayı 20.000 ile 23.000 adet arasında olmaktadır. Şunu unutmayın arkadaşlar ne kadar çok o kadar iyi demek değildir. Topraksız tarımın amacı birim alanda fazla kapasiteli ürün yetiştirmektir. Ben bu ürün miktarını 30 bin adette yapabilirim ancak kaliteli bir üretim yapamadıktan sonra hiç bir anlam ifade etmez. Sağlı bir üretim yapabilmek için bizlerden tesisi sera kurulum, danışmanlık ve topraksız tarıma özel gübre solüsyonu almanız  profesyonel çalışmanız için yararlı olacaktır. Kesinlikle unutmayın her iş için baştan doğru yapmak sonradan düzeltmeye çalışmaktan her zaman iyidir. 

Bir sonraki topraksız tarım teknikleri yazımda görüşmek dileğiyle. Saygılar...