Coraline Chapatte ile Söyleşi

Yazar : Tuğba TOLON
Konu : Yaşam

Coraline Chapatte ile kendisi ve hayat felsefesi hakkında sohbet ettik, keyifli paylaşımlarda bulunduk.

“Ruhunuz ile gerçekten bir şey isterseniz, o zaman fazla düşünmeden harekete geçmek sizi hedefe ulaştırır  diyor Coraline Chapatte. Kendisi uzun yillardır ülkemizde yaşayan bir atlet. Sporcu olmasının yanında motivasyon ve spor koçu , spor yöneticisi , yazar, gazeteci, çevirmen, eğitmen ve sağlıklı tariflerle güzel kekler yapan bir aşçı. Kendisi ve hayat felsefesi hakkında sohbet ettik, keyifli paylaşımlarda bulunduk.  Hadi siz de bize katılın.  

 

Spora düşkünlüğünüz ne zaman başladı? 

 

İsviçre’nin küçük bir kasabasında doğanın içinde yaşıyordum. Kışın kayak ve buz pateni, yazın dağlarda yüzme,koşu ve yürüyüş yapıyordum. Ayrıca bunlara ek olarak da  voleybol, atletizim , bale ve jimnastik de yapıyordum.  Bu aktivitelerden  keyif aldığım için zamanla bu bir yaşam tarzına dönüştü benim için. Küçük yaşta takım ruhu bilinci ve rekabeti öğretti bana. Ayrıca babamın da bir sporcu olması hayatımı bu şekilde yönlendirmemde büyük etkisi oldu. 

Peki akabinde ofis hayatınız var o nasıl gelişti ? 

 

2005’de İsviçre’de Neuchatel Üniversitesinin ekonomi bölümünden mezun oldum. Okurken ekonomik olarak hayatimi yürütebilmem için spor muhabirliği yapıyordum. Küçük yaşta para kazanmayı öğrendim ve 14 yaşındayken parttime çalışmaya başladım. En büyük hayalim gazeteci olmaktı ama mezun olduktan sonra büyük bir şirkette ürün müdürü olarak iş hayatına atıldım. İlk maaşımla kendime bir ödül verip , bir dalış kursuna yazılıp , brövemi aldım. Zaman zaman çeşitli yerlerde tüplü dalışlar yapıyordum ve bir gün  hayatımın dönüm noktası olan o kararı aldım,  2008 yılında işimden ayrılıp 3 aylığına Kaş’a geldim. Hedefim “dalış lideri” sertifikası almak ve dalış tecrübesi kazanmaktı. Bir dalış okuluyla anlaştım. Yatacak yer ve yemek karşılığı onlara destek verecek ve bu arada istediğim sertifikayı alacaktım.  Bu dönemde doğa ile iç içe yaşamak bana da çok iyi geldi.Hergün dalış yapıyor, fotoğraf, video çekiyordum. Köklerime dönmüş gibiydim. Kaşta kaldığım sürede dalış merkezinde ve aynı zamanda seyahat acentesinde dalış organizasyonu, rezervasyonu yapıyordum. Üç ay diye geldiğim Kaştan iki buçuk sene sonra İstanbul’a taşınmak üzere çıktım. 

 

Neden İstanbul? Ne yaptınız İstanbul’da? 

 

Dünya tarihinde önemli bir yere sahip bu şehirde, Asya ve Avrupa’nın birleştiği  yerde yaşama fikri bana cazip geliyordu. Ya İsviçre’ye geri dönecektim ya da İstanbul’da şansımı deneyecektim. Ne kadar güzel ki ; Kaş’ta yaşadığım heyecanın başka türlüsünü İstanbul’da da yaşadım. Ve 2011 yılından beri de bu heyecanı bu şehirde yaşamaya devam ediyorum. 

 

İstanbul’da  yelken yarışı için organizasyon şirketinde event müdürlüğü , daha sonra Amerikalı bir ilaç şirketinde hem genel müdür asistanlıği, hem de event organizasyonları yaptım.

 

Aslinda , İstanbula ilk geldiğimde çok az kişiyi tanıyordum ve boş zamanımın çoğunu koşu ile değerlendiriyordum. Koşuya ilk başladığım zamanlar 15 kişilik gruplar halinde koşuyorduk ve içlerinde ise sadece 5-6 kadin vardı. Ancak Türkiye’de koşu daha popüler bir hal aldi ve şimdilerde 500 kişilik koşular yapıyoruz ve daha çok kadın katılımcı var. Koşu sayesinde İstanbul’da çok güzel bir çevre yaptım kendime. 

 

Boş zamanımı koşu ile değerlendirirken gördüm ki gün geçtikçe performansım artti , 50km, 80km ve 100 km  şeklinde koşular yapıyordum. Bu esnada kendimi gerçekten çok geliştirmiş oldum. Sadece fiziksel olarak değil mental olarak da pozitif etkisi oldu tabii. Her koşudan sonra kendime yeni şeyler katmış oluyordum.  Mesela , uzun koşularda kaçış noktası ve erteleme şansı yoktur. Başlarsınız ve bitirirsiniz. Bu benim yaşam felsefeseme yeni bir perspektif kattı. 

 

Ayni zamanda, iki sene zincir spor salonlari olan bir firmada müdürlük yaptım ve 8 yeni şubesini açtim. 2013 yılında ise koçluk yapmaya başladım ve bu esnada blogumu http://koscora.com  açtım. Akabinde hem İsviçre'deki ,hem de Türkiye'deki yayınlarda yazı yazmaya başladım. Küçükken gazeteci olma hayalim vardı ve hayat sonunda bu noktaya beni götürüyordu.

 

Ekim 2015’de Likya Yolu Ultra Maratonu’na katılıp 6 günde 250 km. koştum. Bu ultra maratonda her gün 35 ila 45 km arası, son gün ise 100 km. koşmam gerekiyordu. Ayrıca , yarış boyunca katılanlar yiyecek ve malzemelerini yaninda taşiyordu, bu benim için zor bir mücadeleydi ayrıca bu yolda herkes tek başına ve bu yolculuk sadece fiziksel değil ayni zamanda da zihinsel bir yolculuktu. Artık biliyorum ki mücadele vücut ile başlar ama zihinle biter. 

 

Bu yarıştan sonra ufak bir stres kırığı geçirdim ,Türkiye’de herşeyin hayırlısı lafını öğrendim ve bu rahatsızlığım benim için kelimenin tam anlamıyla hayırlısı oldu, iyi ki geçirmişim ki formumu kaybetmemek için kendimi yüzmeye verdim. İsviçre’de sadece kurbağlama yüzüyordum, serbest yüzme yapmıyordum bu dönemde başlamış oldum. Performansımı arttırınca arkadaşlarım triatlona katılmamı önerdi. Olur mu olmaz mi derken, daha önce hiç katılmadığım halde Türkiye’nin en büyük bisiklet fabrikası bana sponsor oldu. Ve böylelikle hayatımda önemli bir aşama olan triatlon’a katılmiş oldum. 

 

Başarilariniz nelerdir?

2014-15 yıllarında katıldığım 45-50 km'lik patika yarışlarının 5’inde de ilk 3’e girdim, ayrıca oriyantiring ve macera yarışlarında ise (yol bulma ve navigasiyon) – DASK (Anadolu Dağ Maratonu, Kurabiye Macera yarışları) 8 madalya kazandım.

2016 triatlonun ilk sezonunda bir defa 2.liği, 3 defa da 3.lüğü aldim, Eylül ayında Kuşadaşı'da Türkiye Triatlon Şampiyonası'nda ise 3.lük kazandım (yaş kategorisi 30+). 

 

Ayrıca Antalya'daki  Gloria Ironman 70.3'de (1.9 km yüzme / 90 km bisiklet / 21 km koşu) 5. oldum (yaş kategorisi 35-39).

Triatlon yarışlarının dışında 2016 yılında Marmaristeki Uluslararası Arena Aquamasters Yüzme Şampiyonasında 100 m kurbağalama, yaş kategorisinde bronz madalya (3.) / 200 m kurbağalama, yaş kategorisinde gümüş madalya (2.) ve Ekim 2016 -- Gran Fondo Çeşme, bisiklet yarışında (100 km) 35 - 44 yaş kategorisinde 4. oldum.

Benim için bir yarışı iyi bir derece ile bitirmek tabii ki önemlidir çünkü verdiğiniz emeğin karşılığını almak ve madalya kazanmak mutluluk vericidir ama benim için en önemlisi bir önceki yarıştan daha iyi sonuç çıkartmak ve yaraşırken yaptığım şeyden keyif almak, yarışta kendimle ilgili yeni şeyler keşfetmek.

 

Nasil başardiniz bu kadar sürede?

Bu  sonuçlara ulaşmak disiplin, azim, sağlıklı ve dengeli bir beslenme ve iyi bir planlama ister. Ben koçluk yapıyorum ancak ayni zamanda benim de koçum var çünkü kendi kendine program yazmak çok da kolay değil. Koçsuz çalışma yapmak o disiplini motivasyonu bulmak çok zor. 

 

Nerden akliniza geldi kek yapmak ?

Geçen sene Gloria Ironman 70.3 Turkey yarışını hazırlarken üç veya dört ay hiç tatlı yemedim. Çok aradım ama hem ağız tadıma uyacak hem de sağlıklı olacak tatliyi bulamadım. Ben de birkaç ay önce kendi keklerimi pişirmeye başladım, glütensiz ve rafine şeker kullanmadan yapıyorum. Şu anda anlaşma yaptığım cafelerde “Cora'nın kekleri” satılıyor. 

 

Diğer özelliklerinizden de bahseder misiniz? 

Latince eğitim aldığım için beş dil konuşuyorum. (Fransızca, Türkçe, İngilizce, Almanca ve İtalyanca)  Çeşitli konularda seminerler veriyorum, şirketler için ve bireysel spor koçluğu yapıyorum, koscora.com blogunda (Avrupa'nın en iyi 3 koşu blogu arasına seçildi) spor ve sağlıklı yaşam konularında bilgiler paylaşıyorum, web sitesilerinde ve gazetelere yazılar yazıyor, sosyal medya danışmanlığı ve ayrıca çeşitli dillerde tercümanlık yapıyorum. Eylül 2016'den itibaren Marmara Üniversitesi'nde spor psikolojisi ve spor yöneticiliği yüksek lisansi yapmaktayim. 

 

10 parmağınızda 10 marifet var başka ne yapmak isterdiniz , yeni hedefiniz nedir ? 

Tabii ki spor alanında ilerlemek istiyorum .Bu sene 3 Ironman 70.3 yarışlarına katılacağım; iki yarış yutdışında,  bir tanesi ise Antalya’da. Bunun dışında Türkiye’deki tüm triatlon yarışlarına ve ayrıca birkaç tane koşu, bisiklet yarışına da katılacağım. Bunun için şu an kendime spronsor ariyorum.

 

Buna ek olarak hedeflerim arasında , televizyon programı sunmak var. Ve bunun için görüşmelere şimdiden başladım bile. Amacim insanlara bilgi ve ilham vermek. İzleyenlerime aşılamak istediğim şey ise; bir şey yapmak istersen onu başarırsın yeter ki sen yapmak iste, sadece “iste ve yap”. 

 

Hesaplar:

cora@koscora.com

instagram.com/coraline_chapatte

facebook.com/coraline.chapatte

facebook.com/koscora

twitter.com/coraline_ch

linkedin.com/in/coraline/