Güvenilir Gıdaya Doğrudan Erişimin Bir Yolu İnternet Olabilir Mi?

Yazar : Batuhan SARICAN
Konu : Tarım

İnternet, oturduğunuz yerden alışveriş yapma imkânı vererek gereksiz tüketim ve tembelliğe yöneltme potansiyeli açısından -ilk aşamada- büyük bir problem olarak gözükebilir.

İnternet, oturduğunuz yerden alışveriş yapma imkânı vererek gereksiz tüketim ve tembelliğe yöneltme potansiyeli açısından -ilk aşamada- büyük bir problem olarak gözükebilir. Peki, ya güvenilir gıdaya erişim için bir çözümse? Alışveriş yaptığınız AVM ve büyük market zincirlerinden aldığınız gıdalara ne kadar güvenebilirsiniz? Bu çerçevede “organik” ya da “iyi tarım uygulamaları” ile tarım yapan bazı üreticilerin internetten satış yapmasını iyi bir haber olarak değerlendirmek mümkündür. Başka bir deyişle, büyük şehirlerde yaşıyor ve yerel ürünlerin satıldığı pazarlara, yani güvenilir gıdaya ulaşamıyorsanız (ya da zamanınız yoksa) internet, parmaklarınızın ucunda duran bir fırsat olabilir. 

Babaminbahcesi.com da bu fırsatlardan yalnızca birisi; Çocuklarını, emeksiz yemek olmayacağı öğretisiyle yetiştiren bir babanın miras bıraktığı bahçede otuz beş yılı aşkın bir süredir tarım yapılıyor. “İyi tarım uygulamaları” ile dalından kopardıkları meyve ve anne eli değen marmelatları internet vasıtasıyla tüketiciyle buluşturuyorlar. Şimdi gelin, babaminbahcesi.com’u Telli kardeşlerden dinleyelim. 

 

Öyle sanıyorum ki farklı sektörlerden gelen 3 kardeşsiniz. Bize kendinizi tanıtabilir misiniz?

Aysun Telli: 1968 Mersin doğumluyum, Mersin’de ilk ve orta öğretimi tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünde eğitim aldım. Üniversite öğrenimi sonrası Mersin’de tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firmada bir yıllık bir deneyimden sonra İstanbul’a yerleştim. Yaklaşık yirmi beş yıldır televizyon sektöründeyim. Uzun yıllardır özel televizyonlarda finans yöneticiliği yapıyorum.

Aynur Telli Güdücü: 1970 Mersin doğumluyum. Ben de ilk ve orta öğretim yıllarından sonra Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldum. Üniversite eğitimimden sonra Mersin’e döndüm ve borsa ile ilgilenmeye başladım. Çeşitli aracı kurumlarda ve Türkiye’nin önemli bankalarında borsa ve yatırım uzmanlığı yaptım. Daha sonra o stresli iş ve yaşam ortamından oldukça sıkıldım ve tarımla ilgilenmeye başladım. Babamın Bahçesi’ni şirket olarak kurduktan sonra kardeşlerimle beraber tarımsal üretime ve ürettiğimiz ürünlerimizi kendi imkânlarımızla pazarlamaya başladık.

Murat Telli: Mersin’de 1976 yılında dünyaya geldim. İlk ve orta öğretim sonrası 9 Eylül Üniversite İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun oldum. Ancak iş hayatına kendi eğitim alanımdan girmek istemedim. Fotoğraf tutkum nedeniyle çeşitli reklam ajanslarında görev aldım, yöneticilik yaptım. Daha sonra Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezilerinden birisinde sekiz yıl kadar pazarlama yöneticiliği yaptım. Ardından babamızın ölümü geldi, zaten bunaldığım kurumsal dünyadan kaçarak bu güzel bahçe için çalışmaya başladım.

 

Bahçeniz nerede?

Bahçemiz Mersin’e bağlı Yeşilova Köyü’nde yer alıyor.

 

Yanılmıyorsam bu bahçede otuz yılı aşkın süredir tarım yapılıyor. Yoksa geçmişi daha mı gerilere dayanıyor? Başlangıcından günümüze kadar hikâyenizi kısaca anlatabilir misiniz?

Evet, bu bahçede yaklaşık 35 yıldır tarım yapılıyor ama hikâye elbette daha eskilere dayanıyor. Babamız ve annemiz Mersin’in köylerinde doğup büyüdükleri için çocukluklarından beri tarımsal üretimin içinde yer almışlar. Babamız Türkiye’nin narenciye ile tanıştığı ilk yıllarda, doğduğu köyde limon ve yafa bahçelerinde çalışarak tanışmış tarım ile. Ömrü boyunca da Mersin civarında çeşitli köylerde hem üreticilik yapmış hem de sebze meyve ticareti ile uğraşmış. Bizler ikinci nesil olarak üniversite eğitimlerimiz sonrasında atıldığımız profesyonel kariyerlerimiz sebebiyle çocukluk ve ilk gençlik yıllarımızdan sonraki dönemde tarımdan bir süre ayrı kaldık. Ancak babamızı kaybetmemiz sonrasında ailemizin neredeyse bir ömür vakfederek hayata geçirdikleri bu güzel bahçeyi devraldık ve kariyerlerimizi bırakarak tarımsal faaliyeti seçtik.

 

Bu bahçeden çıkan ürünleri internet üzerinden satmak nereden aklınıza geldi?  

Tarımsal girdi maliyetlerinin her geçen gün yükseldiği ama üreticinin, ürününü pazarlama noktasında çok büyük sıkıntıların yaşadığı bir dönemdeyiz. Ürünlerin üretim bölgelerinden büyük kentlere ve ülkenin dört bir yanına nakliyesinin kamyonlarla yapılması, ülke olarak hem petrole bağımlılığımızı arttırıyor hem de üreticinin ürünlerinin tarladan ya da bahçeden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar fiyatının 4-5 kat artmasına sebep oluyor. Bu durum da tüketicinin, özellikle büyük şehirlerde tarımsal ürünlere yüksek fiyatlara ulaşmasına, üreticinin ise ürettiği ürünü zararına satmak zorunda kalması sonucunu doğuruyor. Ürünün nihai tüketiciye ulaşana kadar dağıtım kanallarında üç ya da dört aracıdan geçmesi ürünün tüketiciye ulaşma süresini uzatıyor, ürünler tazeliğini yitiriyor ya da taze görünümün korunması için kimyasal işlemlere tabi tutulmasına sebep oluyor. Elbette bütün bu süreçler de hem insan ve çevre sağlığı açısından olumsuz etkiler yaratıyor hem de ekonomik olarak sürdürülebilir olmaktan çok uzakta kalıyor. Yıllardır tarımla uğraşan bir ailenin ferdi olarak gelişen bu koşullarda ya üretimden vazgeçecektik ya da yeni bir pazarlama modeli ile ürettiğimiz ürünleri aracıları aradan çıkarıp direk tüketiciye ulaştırmanın yollarını bulacaktık. Biz de özellikle ABD ve dünyanın farklı bölgelerinde yıllardır uygulanan, Türkiye’de de birkaç yıldır var olan bu modeli uygulama kararı alarak üretime devam etmeyi seçtik. 

 

Bahçenizde hangi meyve sebzeleri yetiştiriyorsunuz?

Bahçemizde ağırlıklı olarak narenciye ürünleri yetiştiriliyor. Portakal çeşitleri, limon ve mandalina türleri dışında nar, erik, badem ve ayva gibi meyve üretimimiz de var. Yaz aylarında ise Mersin’in çeşitli köylerinden ve Urla bölgesindeki çeşitli köylerden topladığımız yerel ve doğal tohumlar ile -sınırlı miktarda olsa da- patlıcan, biber, bamya, börülce kabak gibi yaz sebzeleri yetiştiriyoruz.

 

Babaminbahcesi.com’dan hangi ürünleri satın alabilirim?

Babamınbahçesi.com’dan yukarıda sıraladığım meyve sebzelerin tamamını mevsim durumunda göre dalından satın alabilirsiniz. Ayrıca kendi ürünlerimizi işlemek için kurduğumuz küçük imalathanemizde sadece kendi mahsullerimizden ürettiğimiz nar ekşisi, çeşitli reçeller, yöresel kahvaltılık soslar gibi hiçbir raf ömrü uzatıcı koruyucu katkı malzeme vesaire kullanmadan ürettiğimiz ürünlerimizi her zaman satın alabilirler.

 

Şu sıralar en çok hangileri tercih ediliyor?

Bugünlerde mevsim itibariyle Mersin’in geleneksel portakal türleri olan yafa portakal ve kan portakalı çok talep görüyor. Ayrıca reçellerimizden yine Mersin’in geleneksel lezzeti olan turunç reçeli ile limon, nar, portakal reçellerimiz ile %100 doğal nar suyundan ürettiğimiz nar ekşisi büyük ilgi görüyor.

 

Bu söyleşiyi gerçekleştiren ve büyük şehirde yaşayan bir gazeteci olarak ben de bir tüketiciyim. Dolayısıyla sağlığımı doğrudan etkileyen gıdaların güvenilir olmasını isterim. Bu açıdan neden babaminbahcesi.com’u tercih etmeliyim?

Bizi diğerlerinden farklı kılan en önemli yanımızın, tüketicimize verdiğimiz güven olduğunu düşünüyoruz. Doğal, organik söylemleri ile internet ortamında birçok ürün satılıyor, ancak gerçekten yetkili kuruluşlarca denetlenen ve sertifika sahibi üretici bulmak o kadar da kolay değil. Biz üretim sertifikalarımızı ve her ne kadar kimyasal mücadele konusunda son derece hassas davransak da komşu bahçelerden dolayı yaşayacağımız olumsuzluk ihtimallerine karşı denetim kuruluşlarının yaptığı düzenli denetimlerin haricinde kendi yaptırdığımız pestisit analizlerini de (meyve içerisinde zirai ilaç kalıntısı barındırıp barındırmadığını araştıran analizler) sitemizden sürekli olarak yayınlıyoruz. Tüketicimiz de gönül rahatlığı ile sağlıklı ürün tükettiğini bilerek bizden alışveriş yapmaya devam ediyor. Ayrıca bahçemizin konumu, toprak yapısı ve geleneksel organik gübreler ile yaptığımız bahçemizin beslenme programı çok lezzetli ürün yetiştirmemizi sağlıyor. Lezzet ve sağlık yan yana gelince de vazgeçilmez oluyorsunuz.

 

“İyi tarım uygulamaları” derken ne demek istiyorsunuz? 

Bahçemiz, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İyi Tarım sertifikasına sahiptir. Bu sertifikaya sahip olmak için bahçenizde yaptığınız üretime yönelik her faaliyet kayıt altına alınır. Toprağınız, suyunuz, ürünleriniz düzenli olarak analiz edilir. Kullandığınız gübreler ve her türlü zararlı ile mücadele yöntemleriniz düzenli olarak denetlenir. Çalışanlarınızın çalışma ve yaşam koşulları, üretim materyallerinizin depolama koşulları, üretim biçimlerinizin doğal çevre ile uyumluluğu sürekli denetim altındadır. 

 

Küresel ısınmanın olumsuz etkileri çerçevesinde düşünecek olursak yapıyor olduğunuz tarımın, çevreye olumsuz etkilerini azaltmak için neler yapıyorsunuz? 

Maalesef küresel ısınmanın olumsuz etkileri, kendisini her geçen gün biraz daha fazla hissettiriyor. Biz de üretici olarak küresel ısınmanın, aşırı yağış ve sel felaketleri gibi sonuçları ile yüzleşiyoruz. Tarımsal faaliyetlerimizin çevreye karşı olumsuz etkilerini azaltmak adına bahçemizin tamamı otuz beş yıldır damlama sulama yöntemi ile sulanıyor. Su kaynaklarının gittikçe azaldığı günümüzde, kaynakların verimli kullanımı çok önemli. Ayrıca bahçemizde ağırlıklı olarak organik hayvan gübresi kullanmaya çalışıyoruz. Ve zararlı otlarla mücadele ve toprak yapısı için son derece zararlı olan ot ilacı gibi ürünleri kesinlikle kullanmıyoruz.

 

Gıda güvenliğinden kişisel bilgilerin güvenliğine geçelim. İnternet sitenizi güvenilir kılan nedir? Bir tüketici olarak size nasıl güvenebilirim? Ya kişisel ve kredi kartı bilgilerim kopyalanırsa?

Sitemiz 256 bit SSl sertifikası ile güvenli bir sitedir. Ödeme sistemimiz ise tüm dünyada faaliyet gösteren ve otoriteler tarafından en güvenli ödeme sistemlerinden birisi olarak kabul edilen PAYU ödeme sistemidir. Tüm bu güvenlik önlemlerine rağmen internet alışverişini güvenli bulmayan müşterilerimiz ise WhatsApp sipariş hattımızdan ya da sosyal medya hesaplarımızdan direk mesaj ile sipariş verebilir ve ödemeyi ürün kapısına geldiğinde de yapabilir.

 

Babamın Bahçesi’ni 3 kelime ile özetlemenizi istesem…

Sağlık, lezzet ve mutluluk…

 

Teşekkürler.