Topraksız Tarımın Ülkemizdeki Yeri

Konu : Tarım

Topraksız tarım, uzun yıllardır tarım alanında gelişmiş olan ülkelerde kullanılmakta olan bir bitkisel üretim yöntemidir.

Topraksız tarım, uzun yıllardır tarım alanında gelişmiş olan ülkelerde kullanılmakta olan bir bitkisel üretim yöntemidir. Topraksız tarımı genel itibari ile ben geleceğin tarımı olarak adlandırıyorum. Tarım alanında gelişmiş ülkelere bakacak olursak uzun yıllardır kullandıkları topraksız tarım yöntemleri ile her geçen gün kendilerini geliştirmektedirler. Peki ülkemizde bu sistemler neden bu kadar geri kalmış durumda. Ülkemiz bir tarım ülkesi olarak gelişmiş tarım ülkesi sınıfına girmeye müsaittir. Ancak ülkemizde ki tarımsal üretim modellerine bakacak olursak gelişmiş sistemlerde ve topraksız tarımda üretim yapan sayımız ve üretim miktarımız oldukça düşük olduğunu ve bununla beraber klasik üretimin oldukça fazla olduğunu görmekteyiz.

Akan su kültürü ve dikey su kültürü olarak tabir ettiğim topraksız tarım üretim modelleri ise ülkemizde halen tam olarak bilinmediği için az sayıda üretim alanı bulunmaktadır. Topraksız tarım üretiminin asıl amacı birim alandan daha fazla ürün elde etmek, toprak kaynaklı hastalıklardan bitkiyi korumak ve tamamen kontrollü bir üretim yapabilmektir. Tabi topraksız tarımda kontrollü bir üretim yapılmasından dolayı üründeki verim ve erkencilik olumlu yönde etkilenmektedir. Bu durumda üretici için oldukça olumlu bir detaydır. Topraksız tarımda en çok üretimi yapılan ürünler ise marul çeşitleri, domates, biber, çilek, salatalık, patlıcan ve ot grubu bitkilerimizdir. 

Ülkemizde ki klasik yetiştiricilik her daim devam edecektir ancak bazı ürünlerde de olsa bu algıyı değiştirmek ülkemizin gelişimi için bizim gibi bu işin profesyonelleri mühendislerin görevi olmalıdır. Ülkemiz tarımının katma değerini arttırmak için geleceğin tarımı olan topraksız tarımı geliştirip daha profesyonel bir üretim yapmalıyız. Topraksız tarım yöntemleri ile ilgili detayları bir sonraki yazımda bulabilirsiniz. Saygılarımla.

Yazının devamı