Hobi Sebzeciliğine Başlarken

Konu : Hobi, Tarım

Hobi, zevk almak için yapılan işler olarak tanımlanıyor.

Hepimizin yaşantımız süresince bunaldığı anlar vardır. Bu anlarda kimimiz dışarı çıkıp hava almak ister, kimimiz sigaradan medet umar, kimimiz sağa sola bağırır, hatta birşeyleri kırar. Uzmanlar öfke kontrolü için eğitim çalışmaları yapar. Oysa çok kolaylıkla uygulayabileceğimiz, bize yaşamın farklı bir boyutunu gösterebilecek bir uğraşı alanları var. Bunun için bir hobi edinmek gerekiyor. 

 

Hobi, zevk almak için yapılan işler olarak tanımlanıyor. İnsanlara hobiniz var mı diye sorulduğunda kimi kitap okumak, sinemaya gitmek, müzik dinlemek veya bir müzik aleti çalmak, resim yapmak, fotoğrafçılık ve benzeri uğraşlarından söz eder. Bazı insanlar ise hobinin ne demek olduğunu bilmez. 

 

İnsan yaşadığı çevrenin koşullarına ya uyum sağlar ya da sağlayamaz. Ama kendine uygun çevre yaratabilir. Kendi için nasıl bir çevre öngörüyor veya hayal ediyorsa onu yaratır. Bulunduğu çevreyi güzelleştirmek insanın elindedir. Güzelleştirmeye çalışırken gösterdiği çaba da o kişinin kişisel gelişimine katkı sunar.  

 

Hobi bahçeciliğine gönül verenler için yetiştiricilikte ticari amaç güdülmez. Üretimin maliyeti hesaplanmaz. Önemli olan kişinin bir ürün yetiştirme zevkine varmasıdır. Hobi olarak bahçecilikle uğraşanlar için yetiştirdikleri üründen elde edecekleri verimin bir önemi yoktur. Hedef sağlıklı ürün elde edebilmektir. Dolayısıyla meyvenin şekli ve düzgün olup olmaması kişiyi rahatsız etmez. Ama düzgün meyveler elde ettiğinde de yaptığı işten aldığı zevk artar. 

 

Hobi bahçeciliği de günümüzde giderek yayılan bir uğraşı şekli. Hobi bahçeciliği geniş bir uğraşı alanı. İsterseniz farklı meyve türlerini yetiştirebileceğiniz  hobi meyveciliği yapabilirsiniz. Ancak istediğiniz tür ve çeşit sayısına göre en azından 500 m2 bir alan gerekir. Süs bitkilerini hobi olarak yetiştirebiliriz. Zaten çoğu kişi bunu evlerinde başarı ile yapıyor. Hobi sebzeciliğinin yeri ise biraz farklı. Çünkü hobi olarak sebze yetiştirmeye başladığınızda, ürünlerini tükettikçe, çeşitliliğin artmasını istiyorsunuz.

Hobi sebzeciliği için süs bitkilerinde olduğu gibi evinizin içinde, pencere önlerinde, balkonunuzda, evinizin bahçesinde alan ayarlayabilirsiniz. 

 

Hobi sebzeciliği yapmak istiyorsunuz, ilk kez bu işe başlayacaksınız, toprak ve bitki yetiştiriciliği ile ilgili hiç deneyiminiz yoksa öncelikle sebzeleri tanımalısınız. Çünkü her türün kendine özgü iklim, toprak ve yetiştiricilik özellikleri vardır. Bunun için önce saksılarda küçük çaplı bir yetiştiricilik yapmaya başlamalısınız. Böylece bu işi sevip sevmeyeceğinizi anlamış olursunuz. Büyük çapta işe başlayıp, sonra bu işin size göre olmadığını anlarsanız, ileride bu işe hiç cesaret edemezsiniz. 

Unutulmaması gereken bitkilerin de bir çocuk hep sevgi ve bakım istediğidir. Sebze veya bitki yetiştirmek için sabırlı olmak gerekir. Her bitkinin çimlenmesi, gövde ve yaprak oluşturması, çiçeklenmesi, meyve ve tohum oluşturması için gerekli süre,  iklim koşulları ve bakım işlemleri farklılık gösterir. Bu nedenle verilen emeğin karşılığını alabilmek için sabırlı olmak gerekir. Ön deneme çalışmalarınızda bahçe işini sevdiğinizi anlarsanız bu işe devam edin. Ama bu iş bana göre değil derseniz, hiç başlamayın. . .Siz manavdan, pazardan sebze meyve almaya devam edin.

 

Sebze yetiştirmeye karar verdikten sonra, ikinci aşama yetiştiricilik alanınızın nasıl plânlanacağıdır. Aklınıza ‘canım dar bir alanın  plânlanmasında ne var ki?’ diyebilirsiniz. Oysa yetiştiriciliğe başladıktan sonra hangi saksıyı nereye koysam, ne yetiştirsem, yetiştireceğim bitki nasıl koşullar ister gibi sorularınız artmaya başlar. Sizler bu işin içine girdikçe plânlı olmanın işlerinizi kolaylaştıracağınızı ve problemleri daha çabuk çözebileceğinizi göreceksiniz. 

 

Yetiştiricilikle ilgili deneyiminiz varsa, zaten plânlamanın gerekli olduğunu kavramış olarak yola çıkmış olacaksınız. Plân yapmak için elinize bir kalem ve kâğıt almanız yeterli.

Yazının devamı