Dal Kanseri Ve Halkalı Leke İle Mücadele

Konu : Tarım

Havaların bahara dönmesiyle bakırlı prepatraların zeytin ağaçlarına uygulama zamanı gelmektedir.

Havaların bahara dönmesiyle bakırlı prepatraların zeytin ağaçlarına uygulama zamanı gelmektedir. Özellikle dal kanseri ve halkalı leke hastalığı olan bahçelerde mutlak sürette uygulanmalıdır. Havaların 14 – 18 derece olduğu günlerde dal kanseri ve halkalı leke hastalık etmenleri çalışmaya başlamaktadır. Yağışın etkisiyle ağaç içerisinde budama aletlerin etkisiyle de ağaçtan ağaca taşınmaktadır. Bu taşınmalarda ağaçta hastalık etmeni yoksa bile bulaşıklık olmakta ve özelikle güneşle birlikte yağan yağmurlu günlerde hastalık iyice yayılmaktadır. Bu hastalıklar ağacı öldürmemekte uzun zaman içerisinde verim kayıpları yaşanmaktadır. 

Verim kayıpları da her yıl üst üste olmaktadır. Ağacın beslenmesinde verilen gübrelerin ve organik maddelerin kökler vasıtasıyla alınıp işlenmesinde en büyük rol yapraklarındır. Her bir yaprak bir meyveden sorumludur. Ağaca bakıldığında meyveye yakın yaprak meyveyi beslemektedir. Bu yüzden ne kadar çok yaprak o kadar çok meyve demektir. Halkalı leke ile dal kanserinde ağacın belirli yaprakları erken dökülmektedir. 

Zeytin ağacının yaprağı 24 ay kadar üzerinde kalabilmektedir. Ne kadar uzun yaprak ağaçta kalırsa ağaç almış olduğu besini diğer organlarında çiçekte, sürgünde ve meyvede kullanacaktır. Bu yüzden yaprak zeytin ağacı için çok önemlidir. Yaprakların dökülmesini engellemek gerekir. Bu hastalıklarda yaprakları dökmese bile yaprağı çalışmasını belirli oranda etkiledi mi meyveye veya sürgüne giden besin üretilemeyecektir. 

Ağaç ne kadar yeşil ise o kadar sağlıklıdır. Klorofil yani ağaç için besin üreten organeller ne kadar çok ise ağaç o kadar sağlıklı olur. Bu yüzden ağacın yapraklarını korumak gerekir. 

Bakırlı preparatlardan neler atılmalı ve ne şekilde atılmalıdır?

Son yıllarda nano bakırlıların da çıkmasıyla tarım ilacı sektöründe seçeneklerimiz çoğalmıştır. Herkese her keseye göre bakırlı bulunmaktadır. Bordo bulamacı bildiğimiz ve en etkin kullanılan bakırlı preparattır. Sonrasın bakır oksi klorür içerikli ilaçlar bulunmaktadır. Bakırın nano olanlarının bazıları gübre ruhsatı almıştır. Ancak önerilen dozda atıldığında koruyucu etki de yapmaktadır. Ancak bu ürünler ruhsatsızdır. Pratikte işe yaramaktadır. 

Üreticilerimiz hangi ürünü kullanırlarsa kullansınlar ama mutlaka bakır uygulaması yapmalıdır. Özellikle hastalıklı ağaçlarda yılda 4 defa, sağlam ağaçlarda yılda 2 kere uygulama yapılmalıdır. 

Bordo bulamacını hazır almak ile kendi yapımı arasında maliyet farkı vardır. Kendisi yapan üreticilerimiz yer beyaz gök mavi sloganını unutmamalıdır. Çivi testini mutlaka yapmalıdır. Hava durumunu kontrol ederek ilaçtan sonra en az 12 saat yağmur yağmayacağı günlerde atmalıdır. Diğer ilaçlarda ise atım şekli ve zamanı için mutlaka etiketi okunmalıdır.