Vinoterapi

Terapinin adı bize hemen fermente üzüm şırasını çağrıştırsa da esas oyuncularımız tanrıların meyvesi olan üzüm içinde saklı aslında.

Keyifli ve lezzetli bir güzellik kürü

 

 

Terapinin adı bize hemen fermente üzüm şırasını çağrıştırsa da esas oyuncularımız tanrıların meyvesi olan üzüm içinde saklı aslında. Zengin kültürlere ev sahipliği yapmış ve dünyanın çok şanslı bir coğrafyasında yer alan güzel ülkem ne yazık ki sahip olduğu değerleri ve zenginlikleri yaşatmakta pek hoyrat davranmış. Örneğin Anadolu'nun kuzey illerini gezdikten sonra Bodrum'un hemen karşısındaki İstanköy adasına yerleşerek hekimliğini sürdüren Hipokrat, yüksek ateş ve mide hastalıklarının tedavisinde fermente üzüm şırasından faydalanmış.

 

Günümüzde hayli moda haline gelmiş Spa merkezlerinde farklı metalar ile beden ve ruh temizliği uygulanır. Dilimize yeni girmiş bir sözcük olan "Spa" kelimesi Türkçe okunuşu ile merkebin yavrusunu çağrıştırsa da esas olarak Latince "sana per aquam" (su ile sağlık) teriminin kısaltmasıdır. Ortaçağda varlıklı kadınlar, üzüm suyu ve soğuk preslenmiş üzüm çekirdeği yağını cilt bakımında ve cildi güzelleştirmede kullanıyordu. Bu yöntem bir nevi günümüzdeki Spa uygulamalarının üzüm suyu ile yapılan versiyonuydu. 

 

Buna göre Vinoterapinin bir tanımını yapmak gerekirse bu, terapi üzüm çekirdeği özü ve soğuk sıkım üzüm çekirdeği yağından oluşan karışımların cilt bakımı, cilt yenilenmesi ve cildin tekrar canlılık kazanmasında kullanıldığı bir uygulamadır. Ayrıca üzüm çekirdeği unu ve yağından yapılan çeşitli yiyeceklerin tüketilmesi de terapide tamamlayıcı rol oynar.   

     

Terapinin uygulanışı üzüm çekirdeği yağı ile yapılan masajlar, üzüm özü maskesi ve banyoları şeklinde gerçekleşir. 

 

Vinoterapinin en önemli unsurlarından biri soğuk sıkım üzüm çekirdeği yağıdır. 18,4 kat daha fazla C vitamini ve 50 kat daha fazla E vitamini içeren üzüm çekirdeği yağında, prosiyanidin adlı hücreleri koruyan antioksidan maddesi bulunur. Ayrıca üzüm çekirdeğinde bol miktarda bulunan polifenol maddesi insan vücudunu serbest radikallerden korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Terapide soğuk sıkım yağın kullanım sebebi, soğuk sıkma yönteminde doymamış yağ asitleri gibi değerli maddelerin kaybolmamasıdır. 

 

Yaygın Vinoterapi uygulamalarından biri de üzüm çekirdeği yağı ile yapılan maskedir. Cilt bakımı yapılacak kişinin tüm vücuduna önce üzüm çekirdeği yağı ve kavrulmuş üzüm çekirdeklerinden oluşan bir peeling yapılır. Peeling olarak tanımlanan bu işlem cildi pürüzlerden arındırır ve yumuşatır. Peeling işleminin ardından üzüm çekirdeği yağı ve çeşitli aromalardan oluşan karışım vücuda sürülür ve vücut battaniyelere sarılır. Yaklaşık 20 dakika süren bu uygulamada oluşan ısı cildin gözeneklerini açar ve yaşlanma karşıtı maddelerin cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlar. 

 

Yapılan araştırmalarda üzüm çekirdeği yağının yaşlanmaya karşı etkili olduğu, nemlendirici olarak cilt kırışıklıklarını önlediği görülmüştür. Bunun yanında üzüm çekirdeği yağı ile yapılan masaj ve peelinglerin, bağ dokusunu desteklediği ve doğal yaşlanma sürecini yavaşlattığı iddia ediliyor. Uzmanlar uygulamaların ayrıca kan dolaşımını ve yağ yakımını hızlandırdığını savunuyor.

 

Oldukça yeni bir yöntem olan Vinoterapi ilk başta Fransa'da keşfedilmiş, yaygınlaşmış ve sonra da Avrupa'nin diğer ülkelerinde uygulanmaya başlanmış. 

 

Uygulama süreci ne kadar dıştan bir uygulama olsa da ruhun ve bedenin gevşemesi ve gün içinde yaşanan stresin atılması için hazır üzüm içine sarılmışken bir bardak üzüm şırası içmenizdede fayda var derim. Zaten başlığımızda da "keyifli ve lezzetli bir güzellik kürü" dememis miydik?

Yazının devamı