Hem Kuru, Hem Siyah, Hem İncir

Yazar : Ramazan KONAK

“Fonksiyonel gıda” terimi ilk olarak 1980'lerin başında Japonya'da özel hazırlanmış fizyolojik etkili gıdalar (FOSHU) olarak ortaya çıkmış bir kavramdır.

“Fonksiyonel gıda” terimi ilk olarak 1980'lerin başında Japonya'da özel hazırlanmış fizyolojik etkili gıdalar (FOSHU) olarak ortaya çıkmış bir kavramdır. En genel tanımıyla “Fonksiyonel gıdalar” temel beslenme ihtiyacının ötesinde bazı hastalık risklerinin azaltılmasında rol oynayan gıdalar olarak tanımlanmaktadır.  Meyve ve sebzeler dolayısıyla da incir “doğal fonksiyonel gıdalar” sınıfında yer almaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar incirin sağlığımıza olan katkısını kısmen ortaya koymuştur. İncirde henüz bilinemeyenler olsa da diyet lif içeriği yüksek olduğu için sindirim sitemini iyileştirmede ve düzenlemede en etkili doğal kaynaktır. Bunun yanı sıra bünyesindeki yüksek potasyum içeriğinden dolayı kalp damar sistemi üzerine olumlu etkileri vardır. Ayrıca biyoaktif bileşen içeriğinin, sarı ve kahverengi olan diğer kuru meyvelere göre azımsanmayacak derecede yüksek olduğu bilinmektedir.  Bu özellikler ve bunun gibi henüz tespit edilememiş onlarca özellik incirin yıllardır insan sağlığına katkı sağlamasına ve sağlamaya devam etmesinde rol alacaktır. 

Bu lezzetli ve sağlıklı meyve çok fazla çeşit ve tip ile 6000 yıldır Anadolu tarımında yer almaktadır. İncir çeşit ve tiplerinden 273 tanesi İncir Araştırma İstasyonunda koruma altına alınmış olup bölgenin en yaygın çeşidi olan sarılop, 200 yıldır uluslararası ticareti yapılan en üstün kurutmalık incir çeşididir. En iyi çeşidin sarılop olması elbette ki diğer çeşitlerin kullanılmayacağı anlamına gelmemektedir. İncir koleksiyon bahçemizi oluşturan 273 çeşidin yaklaşık 100 tanesi biyoaktif bileşenlerce daha zengin yani diğerlerine göre kanser önleme yeteneği daha yüksek olan çeşitlerdir. Siyah renkli olan bu çeşitlerin değerlendirilmesi, uzun süre muhafazası ve ticari metaa haline gelebilmesi amacıyla bir çalışma yürüttük. Çalışmamızda geçmişten günümüze aktarılan öğretilere müracaat ettik ve kuru kalitesi en iyi olan çeşidi aradık. Bu proje kapsamında fonksiyonel içerik olarak zengin olan incir çeşitlerinden 3 tanesinin taze meyve özellikleri, ağaç verimi, kuruma randımanı ve kuru meyve kalitesinin diğerlerinden üstün olduğu tespit edilmiştir. Artık siyah renkli olduğu için besin değeri daha yüksek, kuru olduğu için her dönemde tüketiciye ulaşabilecek ve isminin incir olması kalite kavramı için yeterli olduğunu düşündüğümüz yeni bir ürün geliştirmiştik; kara kuru incir…

Yeni ürünümüze isim veren yol arkadaşlarım Prof. Dr. Ahmet YEMENİCİOĞLU, Dr. İlknur KÖSOĞLU, Nilgün TAN ve Hilmi KOCATAŞ’a teşekkürlerimi sunarım.