DÜŞ İLE GERÇEĞİN ARASI SİMETRİK SARAY: DOLMABAHÇE

Dolmabahçe Sarayı Atatürk’ün gözlerini yumduğu saray ve Türkiye’nin ikinci büyük sarayı olarak bugün birçok insan için görülesi ve benzer mimari stillerin tasarımı ile insanları tarihin derinliklerine götüren eşsiz bir dehliz.

Dolmabahçe Sarayı Atatürk’ün gözlerini yumduğu saray ve Türkiye’nin ikinci büyük sarayı olarak bugün birçok insan için görülesi ve benzer mimari stillerin tasarımı ile insanları tarihin derinliklerine götüren eşsiz bir dehliz. Öyle ki kısa bir boğaz turundan sonra gövdelerini tüm heybetiyle size sunan bu tasarımın dış güzelliği bile insanı etkiliyor. Dış mekanı canlı materyal eşliğinde günümüze taşımakla kalmamış, şimdilerde kullanım açısından kent olgusuna rekreasyon alanı olarak katılan ve zevkle vakit geçirilen alan haline gelmiştir. Konunun içine az biraz araştırmacı gözüyle yaklaştığımız zaman Peyzaj Mimari’sinin tüm inceliklerine de şahit oluyoruz. İşte ben de tam bu noktada sizlere ufak bilgilerle bu değerimizin kusursuz dış tasarımını anlatmaya çalışacağım.                                              

Dolmabahçe Saray’ını gezip görmenin anlatmaktan daha kalıcı olabileceğini fark ettim fakat gitme gibi bir imkânım olmadığı için bende sanal turlardan detaylı bir şekilde inceledim. Bu incelememin sonucunda dikkatimi çeken en önemli özelliği simetrik bir planla inşa edilmiş olmasıydı Araştırmalarıma göre deniz cephesindeki her objenin eşi, kara cephesinde de vardı. Bu durumdan yola çıkarak mimarisinde birbirine uyumlu mimari stillerin kullanıldığını, bu mimari stillerin de; Fransız Barok’u, Alman Rokoko ’su, İngiliz Neo Klasizim’i, İtalyan Rönesans’ı ve Osmanlı olduğunu ayrıca bunların karışık bir şekilde uygulanmış olduğunu öğrendim. Eskiden dış mekân bahçe kavramı bence yarar sağlama amacıyla ortaya çıkmıştır. Detaylı incelendiğinde fark ediliyor ki padişahların; doğaya, meyveye, çiçeğe, bahçeye verdikleri saygı ve önem göz önünde tutulmuş hatta bu amaçla da Bostan işleri için Bostancı Ocağı kurulmuştur. Bu sarayda dış mekân bahçe kavramının estetik anlayışa göre biçimlenen, zevk ve huzur veren doğa parçalarına dönüşüm sürecini bu şekilde yaşatmışlardır. 

Sarayın bahçelerini detaylı incelediğimiz zaman mimari stillerin genel olarak etkilerini görebiliyoruz. Sarayın doğal görünümlü bahçe kısımlarının olması, içe dönük avlu anlayışının olması, Beşiktaş yolu boyunca çok yüksek bir duvarla çevrili olması ve bahçeler arasında kapı geçişlerinin de olması bize Osmanlı Mimari’sinden kesitler olduğunu da göstermektedir; buda klasik saray yaşantısının mahremiyetini koruma amaçlı yapıldığının ispatıdır. Bu yüzden saray deniz tarafından mermer kaplı bir rıhtımla, diğer taraftan da yolla sınırlandırılmış ve yapıyı çevreleyecek şekilde, olanak bulunan yerlerde kurulmuştur

                   

     

Sarayın bahçeleri, beş bölüm halinde düzenlenmiştir 

 

 

Bu saray bahçelerinde gezinirken gördüğümüz gibi hemen hemen hepsinde son derece önemli olan, saray bahçelerine vurguyu güçlendirme ve dikkat çekme amacıyla birçok Peyzaj Elemanları kullanılmıştır. Kullanılan Peyzaj Elemanları şunlardır: 

     

    

 

(Atasoy, 1985)

 

Bütün araştırmalarımın sonunda birçok mimari stillerin harmanlanarak uyum içerisinde oluşturulan nadir eserlerden biri olan, adına masallar, şiirler yazdırabilen eşsiz ve görkemli Dolmabahçe Saray’ı hakkında birçok bilgiyi öğrenebiliriz ama bana kalırsa Dolmabahçe Saray’ını en başında da dediğim gibi gezip görmek anlatmaktan daha kalıcı ve etkili olacaktır. Günümüzde saray bahçesinin uygun görülen bölümlerine yeni aydınlatma üniteleri eklenerek gece, bahçe ve binalar aydınlatılmaktadır Günümüzde birer kültür ve tarih hazinesi olan tarihi saray bahçelerinde önceliğimiz, sahip oldukları özellikleri ilerdeki kuşaklara da en doğru şekilde aktarmak ve böylelikle tarihi bilinci oluşturmak olmalıdır. Yalnızca sahip olunan ülkede değil, tüm dünyada artık daha çok önem kazanan saray bahçeleri, kendini anlatan tasarımları ile en doğru şekilde korunmalıdır. Geçmişten günümüze yenilenerek ulaşmış saray bahçelerinde yapılacak olan bakım, onarım ve yenilenme çalışmalarında peyzaj tasarım ilkelerine uyma ve tarihsel dokuya aykırı düşmemeye özen gösterilmelidir.

 

Kaynaklar:

http://bizimkahve.gazetevatan.com/haberdetay.asp?hkat=1&hid=15228&yaz=G%FCncel

http://www.3dmekanlar.com/tr/dolmabahce-sarayi.html7

http://www.turkcebilgi.com/dolmabah%C3%A7e_saray%C4%B1

http://muhteremlegeziye.blogspot.com.tr/2009_06_01_archive.html

http://www.isteataturk.com/haber/5070/istanbul-dolmabahce-sarayi

http://tr.wikipedia.org/wiki/Dolmabah%c3%a7e_Saray%c4%b1

http://harika.istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=356http://www.istanbul.net.tr/istanbul-Rehberi/tarihi-eserler/dolmabahce-sarayi/96/6

FAHRİ MUTLU, "Xıx. Yüzyıl osmanlı saray bahçelerinde batılılaşma'nın tasarıma etkilerinin Peyzaj tasarım ilkeleri açısından irdelenmesi",B.Ü.Fenbilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi, İSTANBUL