E-Dergi

Konu :

İlk anlatılacak konuyu seçmek zor iş; herhangi bir alanda en iyilerin bile tıkanacağı bir an. Gerçi, gerçek “bilen”, zaten hiç bir zaman tam bildiği iddiasında değildir. Tam ve sarsılmaz özgüven cahile mahsustur.

İlk anlatılacak konuyu seçmek zor iş; herhangi bir alanda en iyilerin bile tıkanacağı bir an. Gerçi, gerçek “bilen”, zaten hiç bir zaman tam bildiği iddiasında değildir. Tam ve sarsılmaz özgüven cahile mahsustur.

İlk başlığımız e-dergi olsun istedim ki nerede olduğumuz üzerine ahkam keserek başlayalım.

E-Dergi, kelime üzerinden tanımlamaya çalıştığımızda elektronik ortamda yayınlanan dergi olarak özetlenebilir. Dergi’nin anlamı, belirlenmiş bir konu veya tema üzerinde periyodik yayın olarak düşünülebilir. Haftalık, aylık veya daha farklı süreli bir yayın da olabilir bu tabii. Elektronik tarafını açmak gerekirse, o nokta biraz geniş... Son dönemde yoğun kullanılan bir çok teknolojik gelişmeye bağlı olarak, Ipad’den android tabanlı telefonlara kadar bir çok cihaz “elektronik” teriminin altını dolduruyor. 

Meselemiz belirlenmiş bir konu üzerine ahkam kesmek ise, o zaman her hangi bir görüntüleme altyapısı bizim için yeterli. Belirli bir konu ve periyod mantığını koruduktan sonra fikirlerinizi bir blog üzerinde de tanımlayabilirsiniz, bir pdf dosya üzerinde de, bir web sitesinde de, dergiye çok benzeyen ve görüntüleme imkanları sunan programlarda da. Önemli olan belirlediğimiz ana konu üzerinde farklı görüşlere sahip bir grup insandan fikir toplayabilmek. Tabii bu fikir sahibi kişilerin fikirlerini doğru ve ilgi çekici şekilde sunabilecek dil bilgisine sahip olmaları da bir artı değer e-dergi için. Bu noktaya gelene kadar, bilinen (geleneksel) dergi mantığından farklı değiliz. 

Elektronik olması ise bir çok boyut sağlıyor. Elektronik dergi okumak dediğiniz; kağıt dergiler üzerinde yapamadığınız araştırmaları yapabiliyor olmanız, sadece belirli bir kişinin yazılarını takip edebilmeniz veya belirli bir konu üzerindeki tüm yazıları arayabiliyor olmanız demek. Tüm sistem bilgisayar üzerinde çalıştığı için harcanmayan kağıt ve gerçekleşmeyen doğa katliamı da cabası... Ayrıca bir dergiye ait tüm sayıları, belki de takip ettiğiniz tüm dergileri, küçük bir cihaz üzerinde yanınızda taşıyabilme fırsatınız da olacak. Maliyetler konusuna gelince... Tüm bu sistemi sürekli olarak ayakta tutmak açısından bakarsak kağıda göre çok da düşük maliyetler olmadığı açık. Ancak yine de aradaki fark dergi okuyucusuna yansıyabiliyor ve e-dergiler daha düşük bir ücret ile sunulabiliyor. 

Basit farkları geçtikten sonra, geleneksel dergilere göre belki de en önemli farka gelelim. Elektronik dergi, elektronik olmanın avantajlarını kullanabiliyor. Konuyu açalım:

Bilgisayar ortamı yazı, resim, video ile bir bütün olarak “bilgi” olarak tanımladığımız şeyleri sunmakta. Geleneksel dergilerde video şansınız olmadığı gibi, resim (fotoğraf) ve yazı miktarı konusunda da kağıdın boyutları ile, güncelliği konusunda da basım tarihi ile sınırlısınız. Ancak hazırlayacağınız elektronik dergide sunacağınız “bilgi” üzerine her türlü yazı ve resmi sınırsız sunabileceğiniz ve hata anlarında güncelleyebileceğiniz gibi, fikrinizi videolarla da destekleyebilme şansınız bulunmakta. Bu bölüm özellikle reklam sektörünün ilgisini çekmekte ise de (reklamları dergi üzerinde güncel videolar olarak sunmak gibi) bu teknoloji edineceğimiz bilginin kapsamını ve güncelliğini de arttırıyor.

Okuyucunun internet sayesinde sınırsız erişim haklarının bulunduğu bir ortamda dergiyi sunanların da sınırsız olması sanırım şartları eşitliyor. Yeter ki, ahkam kesicilerin sınırsız bilgisi veya işlerine sınırsız saygısı olsun...

Selamlar, Saygılar...