Zeytin Takvimi: Ekim 2020

Konu : Tarım

Eylül ayında yaşadığımız kuraklık hepimizi ciddi şekilde etkiledi. Bu kurak hava su rezervlerimizi aşağıya çekti. Bazı yerlerde yeraltı kuyuları kurudu. Barajlarımızdaki su azaldı ve su verilmeme başladı.

Sulama kanalları boş kaldı. Dereler çaylar hatta nehirlerdeki sular bitti. Bazı yörelerimizde suyun azalması köylüler tarafında “biz hiç görmedik”le anlatıldı. Yağmuru bekledik, gelmedi. Yunanistan üzerinden beklenen yağmur gelmedi. Libya üzerinden aldığımız bir basınç bizi çok ciddi etkiledi. Libya üzerinden Akdeniz’de toplanarak gelen yağışlar bize kadar gelemedi Ege adalarında sele dönüştü. Zeytinliklerimiz susuz kaldı komşunun zeytinleri zarar gördü. Yağmur gelmiyor ama sıcaklık geliyor. Bazı yörelerimizde sıcaklıklar eylül ortalamalarının çok üzerine çıktı. Sonbahar başladı ama yağışı göremedik.
 
Tam da eylülün son günlerinde yağmuru görüyoruz diye sevinirken üzüldük. Dolu bazı yerlerde çok ciddi hasar verdi. Kısa sürede çok hızlı yağan bir dolu bir senenin ürününü alıp götürdüğü gibi gelecek senelerin de sürgünlerine zarar verir. Bu zarar bahçeden bahçeye değişir. Allah üreticimizin yüzüne baksın. En çok korktuğum konudur dolu… dolu yağışı mayıs ve eylül ekim aylarında görülür. Eğer biz dünyamızı böyle hor kullanırsak, şehirleşmelerimizi yanlış yaparsak daha çok göreceğiz.

Umarım güzel bir ekim ayına gireriz. Peki ekimde neler yapacağız?
 
Don olmayan yörelerimizde fidan dikimine başlayabiliriz. Suyun az olduğu yörelerde mart ayına göre tutumlar daha başarılıdır.
 
Yeşil zeytin hasadı başladı. Zeytin fiyatlarının konuşulmadığı, yevmiyelerin daha belli olmadığı günlerdeyiz. Eğer paraya ihtiyacınız yoksa biraz daha beklemekte yarar vardır. Kırmalar şimdilerde yapılmaktadır. Satışımız ve ihtiyacımız kadar kırma veya çizme zeytin için toplama yapabiliriz. Kırma ve çizme zeytinleri elle toplamak kalite açısından daha iyidir.
 
Kırmaz veya çizme zeytini ne şekilde yapabiliriz?
 
Topladığımız zeytinleri yıkayacağız. Cam kavanozla kırabiliriz. Daha iyi olur. Çizme ise keskin bir bıçak veya jilet ile yapabiliriz. Ayrıca satın alabileceğiz aletlerde vardır. Dinlendirilmiş suyun içine kırdığımız ve çizdiğimiz zeytinleri atıyoruz. Kavanozu doldurduktan sonra üzerini suyla tamamlıyoruz. Bir ay kadar sürekli kontrollerle serin bir yerde güneş almayacak şekilde bekletiyoruz. Erken yemek istersek suyunu değiştirip %6 tuzlu suya atıp 15 gün sonra bir daha değiştirdikten sonra yemeye başlayabiliriz. Çok sık su değiştirmek zeytini yumuşatır. Bu yüzden az değiştirip zamanla tatlanmasını sağlamak daha yerinde olacaktır.

Hasat bitirilmiş ise hava sıcaklığına bağlı olarak bakırlı preparat uygulaması yapmak yerinde olacaktır. Çiftlik gübrelerini de bu zamanda uygulanabilir. Çiftli gübresi yanmış olmalıdır. Yanmış demek ahırın yanında güneşte beklemiş demek değildir. Yanmış hayvan gübresinden kasıt fermantasyonunu tamamlamış demektir.
 
Zeytin sineği ve güvesi zararına karşı insektisit ilaçlaması yapılması gerekebilir. Tuzaklama yöntemleri en uygunudur. Doğayı korumak hepimizin görevidir.    
 
Görseller:
Arşiv