Zeytin Takvimi: Eylül 2020

Konu : Tarım

Ağustos ayında sevindirici bir gelişme yaşadık. Ülkemizin kuzeyinde Karadeniz’de doğal gaz bulundu haberi hepimize mutluluk verdi.

Ağustos ayında sevindirici bir gelişme yaşadık. Ülkemizin kuzeyinde Karadeniz’de doğal gaz bulundu haberi hepimize mutluluk verdi. Bu güzel haberin bizim için önemi şöyledir. Madencilik faaliyetleri ülkemizde son yıllarda tarım ile rekabet halindedir. Doğayı bozarak, ekolojik yaşamı etkileyerek madencilik yapmak bize ve bizden sonra gelecek olanlara ciddi zararlar verecektir. Kazdağlarında orman keserek madencilik yapmak ülkemizin geleceği açısından bakıldığında günlük kazanç dışında kazancımızın olmadığı görülecektir.  

Jeotermal de bizim için önemli bir enerji kaynağıdır. Çıkardığımız yerden elektrik veya ısınma için jeotermal suyu alalım, kullanalım sonra aynı kuyunun içerisine re-injeksiyon yaparak suyu yeniden kullanalım. Jeotermal suyu havaya vermek de dereye dökmek de bizim açımızdan sakıncalıdır. Doğayı bu kadar hoyratça kullanmamalıyız.  

Enerjiden vazgeçemedeğimiz için 1 dakikalık enerji kesintisine tahammülümüz olmadığı için doğayı geleceğimizi düşünmeden hoyratça tüketiyoruz. Sistem bizi tüketmeye teşvik ediyor, daha az tüketmeyi kimse konuşmuyor. Daha az tüketmek durumundayız. Yeteri kadar, yani telefonla çok oynayacağımıza kitap okuyalım. Televizyon başında vakit geçireceğimize yürüyüşe çıkalım. Bu yüzden konfor bizi çürütecek. Enerji ve madene doğayı koruma güdüsüyle yaklaşarak hem tarımdan hem de doğal kaynaklarımızdan faydalanmalıyız. 

Ağustos ayı bizim için sıcak geçti. Bazı yerlerde sel ve yağmur olmasına rağmen özellikle zeytin alanlarında sıcaklık son haftasında 3 – 4 derece sıcak geçti. Bu da susuzluğu tetikledi. Rüzgarın esmesi fayda sağladı serinletti ama yetmedi. Bazı zeytinliklerde taneler kuru kaldı, büyüyemedi. Dökülmeler yaşandı. Zeytin sineği tam manasıyla etkin bir uçuşa geçemedi. Serin olan yerlerde yer yer zararı görülmeye başladı. 

Yazının devamı