Biz Söylemiştik Deme Lüksümüz Yok!

Dünyamızı kasıp kavuran yeni olağanüstü durum nedeniyle şu aralar pek çok okuma yapıyoruz.

Dünyamızı kasıp kavuran yeni olağanüstü durum nedeniyle şu aralar pek çok okuma yapıyoruz. Kulak verdiğimiz pek çok da gereksiz ses var. Kişinin kendini olumsuzluklardan koruyabilmesi giderek güçleşiyor. O yüzden neleri eksik yaptık gibi serzenişlerimizi zamanın bilinmezine ötelememiz gerekiyor.   

Doğayı talan eden madencilere karşı duran çevre gönüllüsüne uzaylı muamelesi göstermiş olanları eleştirmekle de zaman kaybına gerek yok. Ekolojistlerin uyarılarına kulak tıkayanlar da kulaklarını mecburen açacaklar bundan kaçış yok. İnsan denilen varlık akıllı ve duyarlıdır bindiği dalı kestiğinin ayırtına varacaktır elbet! Zira kaçınılmaz bir uyanış sürecine girdik. 

Gezegenimizin farkındalığının artacağı silkelenip “ne yapıyoruz biz” diyerek derin düşüncelere gark olacağımız bir dönem bu. Ne kadar sürer hiç birimiz bilmiyoruz. Bildiğimiz şu ki; Temiz havaya, gıdaya ve suya her şeyden çok ihtiyacımız olacak. Çocuklarımıza bunların önemini öğretmek gibi çok kutsal bir görevimiz var. Bırakacağız artık kim kimin savaşını kazanmış kim kimi asmış kesmiş! 

Hangi tohum nasıl yeşerir, hangi ağaç nasıl budanır, hangi yaban otu yenir bunları öğreteceğiz çocuklarımıza. 

Bu süreçte köyleri mahalle yapıp ekilebilir topraklar üzerine yüksek binalar kondurarak betonlara tapınanlar şapkayı öne koyacaklar. Hele o betonlar içinde konforlu hayat yaşayacağız diye güzelim arazilerini ekip biçmekten vazgeçenler en çok onlar aydınlanacaklar eminim!   

Diğer tarafta şehirlerden kaçıp kırsala yerleşen öngörü sahibi nice genç insan, çiftçiliği öğrenip üretime geçtikleri için pek çok kişiye örnek olacaklar. Bu süreçte nihayet seslerini duyurabilecekler. Ekoloji, tarım, permakültür gibi konu başlıkları birinci önceliğimiz olacak. Bunları hep birlikte göreceğiz. 

Dilerim toprağımız ve suyumuza bir zeval gelmesin. Havamızı kirleten unsurlar ivedilikle bundan vazgeçsin. Karar vericiler büyüme diye tutturmayıp ekolojik kirleticilerin talanını bir an önce durdursun... 

Pek çoğumuz bu gerçeklerin farkındaydı ve sürekli uyarıyordu. Lakin kulaklar ve kalpler tıkalı olunca ne desek boş idi. Şimdi de bize düşen; “biz söylemiştik” demek değil. Haydi, hep birlikte uyanalım ve harekete geçelim demek.  

Yaşam cangılının uyandığı bu bahar günlerinde zaman çok değerli, tarlalar bir an önce ekilmeli, ağaçlar ve su kaynakları en iyi şekilde korunmalı. Bu süreci yeni düşünce ve eylemlerle yeni baştan ele alarak geçirmemiz yaşam gereğimizdir.  

Umudumuzu yeşertecek tüm iyi şeyler bizimle olsun.