Patates, Domates, Kahve ve Tütünün Tarihsel Yolculuğu

Yazar : Nejat KUTUP

Fatih Sultan Mehmet, Patates Kızartmasına Domates Sosu Döküp Yiyemedi ve Ardından Kahvesini Yudumlarken Keyifli Bir Sigara İçemedi.

Fatih Sultan Mehmet’e ait olan resimler arasında benim en çok sevdiğim Venedikli ressam Mastori Pavli’nin öğrencisi olan Nakkaş Sinan Bey’in fırçasından çıkma Fâtih Portresidir. Çoğumuzun okul çağlarından bildiği Gentile Bellini ye ait ve National Gallery, Londra bulunan tablosunu daha sert bulurum.

 

Bu eser de Nakkaş Sinan Bey dönemin İtalyan ekolünden etkilenerek, gül koklayan bir Fatih Sultan Mehmet yapmayı tercih etmiş ve sanatkâr yönünü öne çıkarıp, parmağındaki zihgir ile de ''ince ruhlu olduğum kadar savaşçıyım da' temasını yapmayı hedeflemiştir. 

 

Bir parantez; zihgir, baş parmağa takılır, eski Türkler ok atışı sırasında, yay kirişinin baş parmağı parçalamaması için bu tırnaklı yüzükleri kullanagelmişlerdir. 

 

II. Mehmet, İstanbul'u fethetmesinden sonra "Fatih" lakabını alan, yedinci Osmanlı padişahıdır. 30 Mart 1432'de, o dönemde Osmanlı Devleti’nin başkenti olan Edirne'de, II. Mehmet, Molla Gürani gibi dönemin ünlü bilginlerinden özel dersler alarak yetişmiştir. Ağustos 1444’te, henüz 12 yaşında deneyimsiz bir çocukken tahtı oturtulur.

 

23 Mart 1453'te Edirne'den yola çıkan ordusuyla, Bizans’ın başkentini, 29 Mayıs 1453 tarihinde ele geçirir. 3 Mayıs 1481'de, 49 yaşında vefat etmiştir.

 

Burada II. Mehmet için çok şey yazmak yerine, benim esas amacım yemek kültürü açısından Fatih Sultan Mehmet dönemine ait bu coğrafya da var olan bazı gerçekleri yazmaktır.

Yazının devamı