Şarabı Olgunlaştırmada Amerikan Meşesinin Fransız Meşesine Göre Farkı Nedir

Konu : Gastronomi

Corona virüsü nedeniyle karantina günlerinde kafayı meşgul edecek ve keyifli konularımız olsun diye sizlere Amerikan ve Avrupa meşesi fıçılardan bahsetmek istiyorum.

Corona virüsü nedeniyle karantina günlerinde kafayı meşgul edecek ve keyifli konularımız olsun diye sizlere Amerikan ve Avrupa meşesi fıçılardan bahsetmek istiyorum.

Onaltı yıldır sektörde şarap üretiminde çalışan bir gıda mühendisiyim.  Şarap yapan uzmanların pratik olarak şarap ile ilgili her şey hakkında fikirleri vardır. Hangi bağdan hangi üzüm çeşidi geldiğinden tutun, bağda uygulanan budama şekli ve tel sistemlerine, olgunlaşan üzümlerin ne zaman hasat edileceğine kadar daha pek çok konuda.

Fıçı imalatında kullanılan meşe ağacının çeşitlerinde yetiştiği bölgeye göre farklılık gözlenmekte. Aslına bakarsanız 430 dan fazla meşe çeşidi var.

Şarap üretiminde kırmızı ve beyaz şaraplar fıçıda fermente edilebilir ve/veya olgunlanlaştırılabilir. Dolayısı ile bazı şarap yapımcılarının  Amerikan, bazılarının Fransız meşesi fıçı kullanıyor olması sizleri şaşırtmamalı. Bazı üreticiler ise üzüm çeşidine/kupajına göre hem Amerikan hem Fransız meşesini fermentasyonda ve/veya olgunlaştırmada kullanabilirler.  

Dünyada 430 çeşitten fazla meşe ağacı var demiştim. Temelde kırmızı ve beyaz olarak iki kategoride meşe bulunmakta. Beyaz meşe şarap imalatında kullanılıyor. Üç tür beyaz meşe var. 

Quercus Alba: Amerikan beyaz meşesi. Düşük fenollü, yüksek aromatik yapıda (methyl- octalactone) hindistancevizi gibi aroma /lezzetler vermekte.

Quercus Petraea: Gözenek çapı daha küçük olan bir çeşittir, az da olsa bir miktar ekstarkte edilebilen tanen ve aromatik (karanfil (baharat), laktonlar, uçucu fenoller) yapıya sahip bir çeşittir.

Quercus Robur: Saplı meşe de denilen çeşittir. Aromatik yapısı düşük ancak ekstrakte edilebilir fenol yapısı yüksek bir çeşittir.

Yazının devamı