Çocuk Zeytinyağı Tadımcıları

Yazar : Bilge KEYKUBAT
Konu : Gastronomi

Başımıza ne geliyorsa eğitimsizlikten ve fanatizmden geliyor. Cehaletin ve Fanatizmin tek çaresi eğitimdir.

Başımıza ne geliyorsa eğitimsizlikten ve fanatizmden geliyor. Cehaletin ve Fanatizmin tek çaresi eğitimdir. Ülkemiz çocuklarının ve gençlerinin bilimsel eğitim modelinde yetiştirilmesi, düşünebilmesi, yorumlayabilmesi ve özgürce konuşabilmesi gereklidir. Özgür beyinler olduğumuz zaman çok daha başarılı olacağımıza inancım sonsuz. 

 

Mum olmak kolay değildir. Işık saçmak için önce yanmak gerek.

Hz. Mevlana

 

Bilimsel araştırmalar; ülkemiz eğitim sisteminden dolayı her geçen gün çocuklarımızın ve gençlerimizin düşünmeden, yorumlamadan ve ifade etmekten uzaklaştığını göstermekte. 

Bizler çocuklarımızı ışık yayan bireyler olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu yolda iyi eğitim almaları için her türlü gayreti gösteriyoruz, fedakarlığı yapıyoruz. Körü körüne hareket eden birey olmaktansa eğitim alan ve düşünen bireyler olmaları için gayret ediyoruz.

Düşünmeyen tutucudur. 

Düşünemeyen aptal... 

Düşünmediğine aldırmayan ise köle...

William Drummond

 

İşte bu aşamada Devletimiz de işin içine giriyor. Çünkü eğitim alma hakkı bu ülkenin vatandaşlarının Anayasal Hakkı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 42. Maddesinde “Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim Devletin başta gelen ödevlerindendir. Eğitim ve Öğretim Atatürk ilkeleri doğrultusunda çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır” ibaresi mevcut. Bunu tüm Avukatlarımız söylüyor. Bu noktada da son günlerde zor günler geçiren Doğa Koleji öğretmen, çalışan, veli ve öğrencilerini de unutmamamız gerektiğini hatırlayalım. 

Biz de bu Anayasal hakkımıza istinaden Devletimize güvenip çocuklarımızın eğitim almasını sağlıyoruz. 

Buradan yola çıkarak; tarım ve gıda sektöründe de eğitim çok önemli diyoruz.

Ülkenin en önemli ve bence tek ateşleyici gücü olan bu iki dev sektör eğitime aç ve eğitime ihtiyacı var. Çünkü devir çok hızla değişiyor. Teknoloji çok değişiyor. Tüketici beklentileri her an farklılık gösteriyor.

Bu aşamada tek taraflı düşünmemek lazım diyorum ve zeytinyağına geçiyorum. Zeytinyağı gelişen ve ilerleyen dünyada her geçen gün daha da önemli bir hal alıyor. Zeytinyağı artık önem arzeden ve güç gösterisi haline dönüşen bir sektör durumunda.

Ülkemiz zeytinyağları da dünya devleri ile yarışmaya çalışıyor. Var olma yolunda her geçen gün daha iyiye, daha iyi aromaya, daha iyi acılığa, daha iyi yakıcılığa, daha iyi fenolik bileşenlere, daha iyi ambalaj ve etikete, daha iyi pazarlamaya doğru adımlar atmaya çalışıyorlar.

Ancak bu da bir eğitim! Başta demiştim eğitim her alanda her zaman olmalı diye!

Eğitimli insanlar öncelikle adalete değer verir. 

Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca asi olurlar. 

Küçük insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca haydut olurlar. 

Konfüçyüs

 

Gelişen dünyanın olmazsa olmazı standartlar ile zeytinyağı da haşır neşir oluveriyor ve karşımıza çıkıyor zeytinyağı tadım uzmanı ve ya zeytinyağı sömeliyesi meslekleri.

Peki nedir bu zeytinyağı tadım uzmanı, Zeytinyağında duyusal analizi ? 

Natürel zeytinyağı herhangi bir rafinasyon işlemi olmaksızın zeytinlerden direkt olarak elde edilen natürel bir meyve suyudur. Lezzeti kendine özgü ve diğer yemeklik katı ve sıvı yağlardan önemli derecede farklıdır. Bu özellikleri ona başta Akdeniz ülkelerinde olmak üzere bütün dünyada tüketicilerin önem verdiği üstün bir kalite sağlar. Son yıllarda natürel zeytinyağının tüketiminin artışının asıl sebebi duyusal özellikleri ve besin değerinden kaynaklanmaktadır. Zeytinyağı üreticileri kimyasal ve duyusal analizler yoluyla ürünlerinin kalitesini geçerli kılmalıdır. Zeytinyağının kimyasal özelliklerini bilmek duyusal özelliklerini anlamak için, duyusal özelliklerini bilmek ise kimyasal profili hakkında fikir edinmek için önemlidir. Duyusal analizler gıdayı karakterize etmek (tanımlamak) ve tüketici tercihlerini araştırmak için uygulanan vazgeçilmez ve zorunlu bir tekniktir. Duyusal analizi en iyi yapanlar da işin eğitimini almış zeytinyağı tadım uzmanlarıdır. (Apelasyon E Dergi)

Bu noktada benim yağ tadımlarımı göre göre balık başkan kokar misali büyük oğlum Emre Keykubat “baba bu yağları sen nasıl içiyorsun” demesiyle başladık serüvenimize.

Bilen kişiyle dost ol, çünkü seni aydınlatır.

Bilgisiz kişiyle dost ol, çünkü sen onu aydınlatırsın.

Bilmediğini bilmeyenlerden hemen uzaklaş, çünkü onlar aptaldır, seni de aptallaştırır.

Konfüçyüs

 

Bir süredir pek çok yağı tattıktan sonra meyvemsilik, acılık, yakıcılık nedir? Uyum nedir, denge nedir? Neler kusurdur. Artık rahatlıkla söyleyebilmekte bizim delikanlı. Hatta tadım notlarını bile birlikte tutuyoruz artık.

Hoşuma giden tarafı bıkmıyor ve azimle devam ediyor. Ben de bir altın bileziği kolunda hazır olsun diye gayret gösteriyorum. Geleceğin üstat zeytinyağı tadımcısı yolda...

 

Ben iddia ediyorum, çocuklar bu tadım işini en az büyükler kadar iyi yapıyor!

 

Biz de baba oğul kolları sıvadık tadımlar yapıyoruz. Baba ve çocuk zeytinyağı tadımcıları iş başında diyoruz ve soruyoruz sizlere; ne dersiniz; çocuğunuzun yemek yemesi için onun sevdiği zeytinyağı ile yemeği yapsanız nasıl olurdu? Bu fikir restoranlara da, zeytinyağı firmalarına da bir fikir verebilir    

 

Oğlumun bir de projesi var. Baba arkadaşlarıma da zeytinyağı tadımını öğretelim hatta ben öğreteyim diyor. Okul okul gezsek, il il dolaşsak ve tüm çocuklara zeytinyağı tadımını öğretsek nasıl olur diyor. Bu azimle giderse dünyanın ilk çocuk zeytinyağı tadımcısı ve tadım eğitmeni olmaya aday gözüküyor 

 

Bu arada çocuk zeytinyağı tadımcıları tabii ki dünyada var. Ancak hem tadım hem eğitmen çocuk ben daha hiç duymadım.

 

Bunun bir çocuk projesi olduğunu üstüne basa basa belirtmek istiyorum. Çocuklara çocukların eğitim verdiği bir zeytinyağı projesi. Hem de sevgili oğlumdan çıkma bir proje.

 

En önemli amaç çocuklara küçük yaşlardan bu işi öğretmek ve hem her geçen gün daha iyiye giden zeytinyağı sektörünün kalitesini daha da arttırmak hem de çocuk yaşlardan itibaren insanları bilinçlendirmek. Farkındalık yaratmak.

 

Eğitim her konuda olduğu gibi zeytinyağında da önemli. Ben ülkemiz zeytinyağı sektörünün her geçen gün iyiye gittiğini düşünüyorum. Ayrıca adını duyuramamış kendini gösterememiş o kadar çok butik zeytinyağı markamız var ki onlara da fırsat verilmesi gerektiğine inanıyorum.

 

Bu amaçla biz de oğlum Emre Keykubat ile bu proje üstüne kafa yormaya ve bir şeyler yapmak için çalışmaya karar verdik. Onun bu projesinin harika bir sosyal sorumluluk projesi olduğuna inanıyoruz. Benim en büyük amacım ise hem oğluma zeytinyağını en ince ayrıntısına kadar öğretmek hem de küçük yaşlardan itibaren bir sorumluluk vererek bir sosyal sorumluluk projesi yürütmesini sağlamak.

 

Bu amaçla da zeytinyağı firmalarının ve sektörünün bize desteğini beklediğimizi söylemek istiyoruz.

 

Ben ve oğlum diyoruz ki; 

 

Yetişkin zeytinyağı tadım uzmanlarını yetişkinler, çocuk zeytinyağı tadım uzmanlarını ise çocuklar yetiştirsin ne dersiniz?