Aylara Göre Zeytin Takvimi: Ağustos 2019

Konu : Tarım

Temmuz ayının sonunda beklenen yaz geldi. Akşamları serin ve bazı bölgelerimizde yağışlı geçti.

Temmuz ayının sonunda beklenen yaz geldi. Akşamları serin ve bazı bölgelerimizde yağışlı geçti. Havanın serin gitmesi ani soğumasına engel oldu ve dolu zararını azalttı. Temmuzda zeytin bölgelerinde çok fazla yağış olmadı. Havaların sıcak olmaması nedeni ile zeytin sineği, fidan tırtılı, zeytin güvesi ve diğer zararlıların yaşamı kolaylaştı. Edremit Körfezi bölgesinde zeytin sineği mücadelesi için alarm verildi. 

Sezona yavaş yavaş yaklaştığımız bu ayda üreticilerin hep aklında fiyatlar ne olacak sorusu var. Burada geçtiğimiz seneki durum yeniden yaşanılabilinir. Suriye’den ülkemize yeniden zeytinyağı girişi olabilir. Bu husus bizim rekoltemizi etkilemez iken fiyatları geriletmektedir. Fiyatların dünya fiyatları karşılaştırılması yapılarak konuşulmalıdır. Üretici, tüccar, sanayici ve tüketici mağdur edilmemelidir. Bu 4 ayak birbirine muhtaçtır. Özellikle sosyal medya üzerinden son günlerde ciddi rekolte ve fiyat tahminleri konuşulmaktadır. Bence ülkemizde sosyal medya yasası çıkmalı ve firmalar ticari sicilleri ile şahıslar Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları ile sosyal medyada konuşmalıdır. Çünkü yalan ve algı çok ciddi şekilde hepimize zarar vermektedir.

Ağustos ayında bahçelerimizde yangın tehlikesine karşı yabancı otla mücadele edebiliriz. Yangın tehlikesi yok ise yabancı otlar hasat zamanına kadar durabilirler. Bu ayda kök bölgesinden çıkan sürgünler de temizlenebilir. Özellikle hasat zamanı bu tip sürgünler tentenin yayılmasını engeller. Ancak çok fazla tenteye dokunmayacaksa Şubat Mart ayındaki genel budama zamanına bırakılarak ikinci bir işçilik ödenmesinin önüne geçilebilir. Yine aynı şekilde kanserli dallar da bu ay temizlenebilir. Her kesilen dala yara macunu sürülmeli, kesim aleti dezenfekte edilmelidir. Bu işçilik maliyetlidir. Ağaca bakılarak kışın son günlerine bırakılabilir. 

Kuru dipler ve kurtlu zeytinler toplanarak yeniden zarar yapmaları engellenmelidir. Zeytin fidan tırtılı sabah erken saatlerde zarar yapmaktadır. Bu zararın önüne geçmek için ruhsatlı ilaç tam zamanında ve doğru şekilde atılmalıdır. 

Toprağınız çok kuru ise sabsoil çekebiliriz. Bu 4 senede bir yapılmalıdır. Kış yağmurlarından daha iyi faydalanmak için yapılmasında yarar vardır. Bunu yaptıktan sonra sulama imkanı olan bahçelerde sulama yapılmasında yarar vardır. Her bir damla su sofralık kalitenizi arttırdığı gibi zeytinyağı randımanını da arttırmaktadır. 

Eskilerin bir sözü vardır.

Ağustosun ilk yarısı yaz ikinci yarısı kış. 

Bu sene beklentiler bu yönde olacak şekildedir. Hava durumları aylık öngörü şeklindedir. Kısmen hata yapabilir. Ancak genelde tutturduklarını görmekteyiz. Özellikle sıcak havanın ardından hava soğuyacaktır. Unutmamak gerekir ki eylülün 21’i gün dönümüdür. Yazın bitiş tarihidir. Bu sene ne zaman yaz girdi yaz çıktı anlamayacağız. Güneyde çok sıcak günler geçirdik kuzeyde serin iklim hakimdi. Bu tip havalar eskiden de vardı demek çok yanlıştır. Özellikle betonlaşmayı yanlış yaparak iklim dengesizliklerini bizler kendi elimizle yaptık. 

Gelecekte fiyatlarda, üretimde zorlanmamak için üreticilerimizi kooperatifleşmeye davet ediyorum. Gençlerin tarımsal üretime girmeleri elzemdir. Tarımda genç kuşak yok ise gelecekte hepimiz aç kalacağız. Bu yüzden Edremit İlçesi İskele Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurduk. Biz bu ülkenin tarımına ve geleceğine inanıyoruz. 

Zeytincilik açısından güzel ve bereketli bir ağustos ayı diliyorum. Bol bol zeytinliklerinizde dolaşın. Güzel günlerin tadını çıkarın. Dedeler torunları ile babalar çocukları ile dolaşsın.