Aylara Göre Zeytin Bakım Takvimi: Haziran 2019

Konu : Tarım

Mayısın kış aylarına göre yağışsız geçmesi yaz aylarında susuzluk çekme ihtimalimizi artırmaktadır.

Mayısın kış aylarına göre yağışsız geçmesi yaz aylarında susuzluk çekme ihtimalimizi artırmaktadır. Mayıs ayında zeytinlik alanlarımızın olduğu bölgelere çok ciddi çöl tozları yağdı. Çöl tozlarının olumlu etkisi kadar özellikle çiçek zamanında havayı kurutması nedeniyle bize zarar vermektedir. Akşamları serin olması mevsim normallerinin altında seyretmesi mevsimin gecikmesine zeytinlerin tane bağlama zamanının ilerlemesine sebep oldu. Geçtiğimiz seneye göre yaklaşık 3 hafta geriden gelen bir zeytincilik vejatasyon süreci vardır. 

Bu ayda havaların yabancı otların istediği şekilde olması nedeniyle ot mücadelesi önemli olmaktadır. Biçme zeytinlik alanlar için tavsiye ettiğimiz mücadele yöntemidir. Yabancı otlar arazide biçilerek bırakılmalı hem gübre etkisi hem de malç etkisi göstermesi beklenmelidir. Yabancı otlar bu zamanlarda tohum bağlamaktadırlar. Çok yüksek tohum bağlama yeteneğine sahip oldukları için üreticilerimiz bunu dikkate alarak yabancı otlar ile mücadele etmelidirler.

Meyve bağlayan zeytinlerinizi damla sulama sisteminiz var ise hafif bir gübreleme yapmakta yarar vardır. Özellikle meyvenin büyümesi için biraz azot vermekte yarar vardır. Ayrıca mikro element gübrelemesi de yapmakta yarar vardır. Hem bu şekilde karabiber dökümü dediğimiz ağaç taşıyamayacağı meyveleri tutar hem de beslenmesinde strese girmediği için meyvelerin büyümesi daha iyi olur. 

Yağmurlar bölgenizde kesildi ise gövdelere kireç sürmekte yarar vardır. Özellikle sıcak bölgelerde ağacın gövde yanıklarına iyi gelmektedir. Karıncanın üst dallara çıkmasını engellediği için kabuklu bitlerin yayılmasını da önlemiş olursunuz. Ayrıca uğur böcekleri de çok rahatlıkla kabuklu bitleri yemektedir. Karında uğur böceğine saldırır, çünkü kabuklu bitlerin salgıları ile karınca beslenir. Gövdede kireç olunca güneşin zararlı etkilerini engellemiş olursunuz. Kireci uygulamada farklı yöntemeler vardır. Fırça ile uygulama yapabilirsiniz. Daha kolayı pülvarizatörleri boya makinesi gibi kullanarak uygun meme büyüklüğünde ağaca püskürtme yapabiliriz.

Zirai mücadeleler gözlemler yapılarak yapılmalıdır. Zeytin güvesi, kara koşnil ve kalmışsa pamuklu bitleri kontrol ederek ilaçlamayı en son düşünerek mücadele edilmelidir. Zeytin sineğinin erginlerinin sersem uçuşları da sıcaklıklara bağlı olarak görülmeye başlayabilir. Bu sırada zeytin sinekleri beslenmek için bazı meyve ağaçlarına gider onların tatlı meyvelerini beslenme aracı olarak kullanabilir. Bunlardan bir tanesi de incir ağacıdır. 

Yangın mevsimi başladığı için özellikle zeytinlik kenarlarında bulunan otların temizlenmesi gerekmektedir. Yangın için en büyük risk araçlardan atılan sigaralardır. Bu hususu milletçe önlememiz gerekmektedir. 

Fidan tırtılı bazı bölgelerimizde genç fidanlarda görülebilir. Bu hususta tedbir almak gerekir. Sabah erken saatlerde uç dallarda yenikliklere bakılmalıdır. Ayrıca dallarda ağ varsa bu da fidan tırtılının varlığına işarettir. Ciddi bir şekilde saldırırsa uzun zaman telafisi güç ve zaman alacak zarar yaptırmaktadır. 

23 Haziran yaz başlangıcıdır. Gün dönümüdür. Havaların artık daha fazla ısındığı zamanlardır. Bu yaz serin ve yağışlı bir yıl beklenmektedir. Yaz sağanaklarının zararları dolu ve süper hücre oluşumu görülme ihtimali vardır. 

Hayırlı bereketli bir hasat için en önemli zamanlara girdik. Ağaçlarımızı susuz ve besinsiz bırakmayalım. Onları biz strese sokmayalım. Küresel iklim dengesizliği nedeni ile hem biz hem de onlar stres altındalar.