EKİM 2014 / SAYI: 11

-
-
ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ
2011 tarihinde adı Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak değişen kurumumuzda çalışma konuları üzerinde 25 idari, 60 teknik personel ve 39 işçi ile 143 proje sonuçlandırılmış, 28 araştırma projesi ise halen devam etmektedir.
-
YEMEK YEMENİN ORTADOĞUCASI
Jean-Anthelme Brillat-Savarin “Ulusların kaderini yediği yemekler belirler” demiştir. Mintz’e göreyse, insanların beslenmesindeki değişiklikler ve yeniden düzenlemeler, toplumsal yapı ve değişime dair düşünce kalıplarındaki önemli dönüşümleri yansıtır.
-
ÇOCUKLARDA BESLENME
Çocukluk dönemi, yetişkinlik için temel oluşturan pek çok alışkanlığın geliştirildiği bir dönemdir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme sağlanırken, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması da önemlidir.
-
BİR BARDAK KANSER ÇAYI ALABİLİR MİYİM?
Çağımızın yaygın hastalığı kanserle dirençli mücadelemiz devam ediyor. Pek çok kişi normalde elinden bitki çaylarını ( Yeşilçay, ezyak, ginseng, ekinezya, zencefil ve kahve) düşürmezken, kanser teşhisi sonrası bu talep iki katına çıkmaktadır.
-
HEREDOTTAN BU YANA İNCİR
Anadolu ve Ege’de binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan incir, Heredot’un (M.Ö. 484) yapıtlarında bahsedildiği üzere Eski Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolü olarak kabul edilmiştir.
-
YANIBAŞIMIZDAKİ DOKTOR: KABAK ÇEKİRDEĞİ
Ezilebilir, çiğnenebilir dokusu ile kabak çekirdeği hafifçe tatlı ve fındık fıstık tadındadır. Kavrulan çekirdekler, diğer çekirdekler arasında en fazla besleyici ve lezzetli olanıdır. Mevsiminde ilk çıktığı zaman özellikleri en yüksek seviyededir.
-
BİLGİ KARŞISINDA İNANÇ
Aslında eğlenceli bir şeyler yazmak istiyordum çünkü zaten siyah ile gri tonları arasında geziniyoruz (belki de ben öyleyimdir) ama son anda ani bir değişiklikle yazının konusunu tamamen değiştirdim çünkü yine kalktım tv izleme gafleti gösterdim!
-
BAĞLARDA GÜBRELEMENİN ESASLARI
Bağcılıkta amaç kaliteli ve bol üzüm elde etmek suretiyle yüksek fiyatla satarak daha fazla gelir elde etmek olup bu hedefi gerçekleştirmede en önemli unsurlardan biri de bağların bilinçli bir şekilde gübrelenmesidir.
-
TOPRAK ANALİZLERİ VE ÖNEMİ
Toprak analizi, bir tarla toprağının gübre ihtiyacını ortaya koyan bilimsel bir yöntemdir. Toprakta bulunan faydalı bitki besin elementi düzeylerini ve o toprakta yetiştirilecek bitkilerin ihtiyacı olan gübrenin miktar ve cinsini belirlememizi sağlar.
-
ASMALARDA FUNGAL GÖVDE HASTALIKLARI
Asmalarda fungal etmenlerden kaynaklanan gövde hastalıkları, ülkemiz bağlarında önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Başlıcaları; KAV HASTALIĞI (ESCA Sendromu), KANGREN Hastalığı, Geriye Ölüm Hastalığı (Dieback), Siyah Bacak Hastalığı (Black Foot)
-
BİR KÜLTÜR, TARİH, SANAT VE LEZZET YOLCULUĞU
Türkiye’de turizm denilince akla çoğunlukla deniz, kum ve güneş üçlüsü gelir. Oysa bir kültür denizi olan şarap, kopup geldiği toprakları kattıklarıyla bir turizm cenneti haline getirebilir.
-
KALAN ZAMAN NE OLACAK?
Bir Düşünün... Sabah kalkıyorsunuz. Tuvalete gittiğinizde, diş fırçanızda kullandığınız macunun değiştiğini görüyorsunuz. Zira diş etlerinizde bir süredir hassasiyet artmış durumda ve diş fırçanız macununuza ZATEN karar vermiş.
-
70'LERDE ÇOCUK OLANLARA
1970’lerde Türkiye’de dünyaya gelmek insana öyle uzun hayatlar yaşatır ki, kırkına geldiğinde üç beş hayat yaşamış gibi olursun, yorulursun.
-
SÜTÜ LEKELEMEYİN
Beslenmede yararlanılan gıdalara hileler yapılıp yapılmadığını çoğu tüketici bilmiyor ve çoğu tüketicinin ekonomik durumunu da göz önünde bulundurusak, insanlar doğal olarak ucuza yöneliyor. Bunlar; Süt, kaşar peyniri, beyaz peynir, tereyağ...