MART 2014 / SAYI: 5

-
APELASYONLAR ve SORUNLARI ÜZERİNE
İnsanoğlunun her türlü eylemine dönük bir düzen arayışı içinde olma çabasının uzun bir tarihi var. Şarapta bu arayış, bir güven oluşturma temelinde olası hile girişimlerine karşı önlem geliştirmeyi hedeflemenin yanı sıra özgünlüğü korumayı da amaçlıyor.
-
AŞ TUZ İLE, TUZ ORAN İLE
Mitolojiye göre Nuh Peygamberi'in oğlu Yafes'in oğullarından biri olan Türk, tuzu ilk keşfeden kişidir. Avladığı geyiği yerken, eti yere düşürür ve onu yerden alıp yediğinde etin daha lezzetli olduğunu fark eder, nedeni tuzdur.
-
ÖLÜMÜNDEN SONRA KIYMETE BİNEN: Charles Pierre Baudelaire
19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden Charles Baudelaire; 9 Nisan 1821’de, Paris'te dünyaya gelir. 1827'de babasının ölümü ve daha sonra annesinin evlendiği, Aupick adındaki üvey babasıyla anlaşamaması sebebiyle mutsuz bir çocukluk geçirmiştir.
-
İÇİNDEN 'MUTFAK' FIŞKIRAN ŞEHİR: İSTANBUL
İstanbul, kimilerine göre dünyanın en güzel kentlerinden, kimilerine göre 'en güzeli'... "Dur bakayım bugün bilmem ne mutfağını deneyeyim” dediğinizde de anında deneyimlenebildiğiniz bir şehir.
-
BİR ÜZÜM BİR ÜLKE
Tüm farklı özelliklerini verdikleri şaraplarda da ortaya koyan karakterli üzümler, şarap üreticisi ülkelere özgün bir konsept geliştirmeleri için yol gösterdi yıllarca.
-
APELASYON İZMİR'LE BİR ZEYTİNYAĞI TADIMI
Geride bıraktığımız ay içerisindeApelasyon İzmir grubu olarak bir zeytinyağı tadımı gerçekleştirdik, muhtemelen haberiniz olmuştur. Sağolsun Tariş Zeytinyağı'ndan dostlarımızın gecede emeği büyüktü.
-
HEDEF: ORGANİK TARIM
Kendisini etkin bir çevre aktivisti olarak tanımladıktan sonra, “bu organik ürünleri kolaylıkla anlamamızı sağlayabilecek bir sistem geliştirilemez mi? Nasıl güveneceğiz üreticilere?” şeklinde bir soru gelmişti genç bir hekimden bir seminer sonrasında...
-
AYVAYI YİYELİM
Genelde pek çoğumuz ayvayı sevmiyor ancak benim kendisi ile özel bir bağım var. Bu yüzden çevremdeki herkese bu güzel meyveyi tanıtmak ve sevdirmek istiyorum.
-
ZEYTİNYAĞI: DOĞADAN GELEN SAĞLIK
Anayurdu Anadolu’dan Yunanistan, İtalya, Afrika, İspanya, Fransa ve Amerika’ya yayılmış olan zeytin ağacı, insanlık tarihi boyunca barış ve bereketin simgesi haline gelmiştir.
-
ZEYTİNYAĞI TADIMI
Zeytinyağı tadımı ve tadımcılığı ülkemizde pek alışık olunmayan bir meslek grubu olmakla beraber, zamanla alışkanlık kazanılarak bulmaca çözer gibi yağın özelliklerini tespit ederken zevk alınmaya başlanılan bir hobi ve meslek haline gelmiştir.
-
BAĞDA KURŞUNİ KÜF HASTALIĞI ya da BOTRYTİS
Bağda kurşuni küf ya da gri küf olarak bilinen hastalık etmeninin eşeyli formu Botryotiniafuckeliana (de Bary) Whetzel, eşeysiz formu ise Botrytiscinerea Pers.’dir. Bağlarda etmenin yalnızca eşeysiz formu görünmektedir.
-
BAĞCILIKTA KIŞ BUDAMASI
Bir yıl evvel oluşmuş ve odunlaşmış bulunan yıllık sürgünlerin %85-95*'inin yaprak dökümünden yeniden uyanmasına kadar geçen dönem içerisinde kesilip çıkarılması işlemine budama denir. Sultani Çekirdeksiz üzüm sert budanması gereken bitkilerdendir.
-
SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ BAĞCILIK
İlk yazımızda bağcılığın tarihsel gelişiminden bahsetmiştik. Bu yazıda ise biraz daha teknik konulara değinmeye çalışacağız. İlk olarak asmayı bir tanıyalım. Asma, toprak altı ve toprak üstü organlardan meydana gelmektedir.
-
RIESLING GEÇ HASAT: KURYENİN AZİZLİĞİNDEN KAYNAKLANAN MÜKEMMELLİK
Tesadüfler birçoğumuzun hayatında önemli rol oynamıştır. Yazının başlığını konu olan bu tesadüf ise bir üzüm türünden hiç beklenmedik bir şarap kalitesinin elde edilmesinden ve bunun tamamen tesadüf eseri ortaya çıkmasından bahsetmektedir.