HAZİRAN 2015 / SAYI: 19

-
EV BİTKİLERİNDE SAKSI DEĞİŞİMİ
Ev bitkilerini satın aldıktan bir süre sonra saksılarının değiştirilmesi gerekir. Çok hızlı büyüyen bitkilerin saksısını her yıl değiştirmek ister, daha yavaş gelişen bitkilerde 2-3 senede bir saksı değiştirmek yeterlidir.
-
ORGANİK TARIM MANİFESTOSU
Şunu fark ettim ki bütün dünyadaki organik çiftçilerin ana problemleri ile benim problemlerim neredeyse aynı, yani yaşadığımız problemler küresel anlamda ortak. Çıkış noktalarımız ise yine küresel ve aynı.
-
ÜREME ve MİTOLOJİK SEMBOLİZMA
Semboller, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsan taşı yontmaya başlarken sembollerle düşünmeye de başlamıştır.
-
KENDİNE YABANCI
Allah gecinden versin ama en son ne zaman toprak gördünüz? Şehirlerde neden parklar ve yeşil alanlar vardır? Hayatında yılan gören kaç kişi vardır ki? Yabancı olmak; hem de doğanın parçası olup, doğanın kendisine ve kendimize yabancı olmak!
-
KUŞ BEYİNLİ
Kuş beyinli der geçeriz; pek de iyi anlamda kullanmayız bu sözü. Nedeni de kuş işte, zaten minnacık, beyni ne kadar olacak ki. Küçücük bir şey; tek bildiği de uçmak, yemek, içmek, yumurtlamak ve neslini devam ettirmek.
-
FİDAN ALMAYA GİTMELERİMİZ
Her yıl meyve bahçemizde birkaç ağacımız kurur. Kasım ayı sonunda veya Aralık ayı başında kuruyan ağaçların yerine yeni meyve fidanları almak üzere Ödemiş'e gideriz. Yola çıkmadan birkaç gün önceden de fidancıların web sitelerini inceleyip notlar alırız.
-
EKOLOJİK ZEKA ve KARBON AYAK İZİ
Dünyadaki hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve şehirleşme sonucu doğal kaynaklara olan talepte hızlı bir artış meydana gelmiştir.Bu sorunlardan biri olan iklim değişikliği, insanoğlunun son yüzyılda karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerin başında...
-
YAŞAMIN TEMELİ: TOPRAK - 2
Toprağın üzerine iki ayağı ile bastığında kendinde dünyayı değiştirecek gücü bulmuş olan insanın, beton yığınları arasında doğadan izole yaşadığını düşündüğü bir dönemdeyiz.Oysa doğa insanın biyolojik yapısında, metabolizma faaliyetlerinde,organlarında...
-
GIDA KATKI MADDELERİ - 1
Değişen yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıklarıyla birlikte hazır gıda tüketimi kaçınılmaz hale gelmiş, hazır gıdaların içerdikleri katkı maddelerinin kullanımının gerekliliği ve zararları gibi konular tartışmalara neden olmuştur.
-
İYİ BİR ZEYTİNYAĞI NASIL OLMALIDIR
İyi bir zeytinyağı öncelikle taze zeytin meyvesinin tat ve aromasını taşımalıdır. Bu zeytinin çeşidine, bölgesine ve iklim koşullarına bağlı olmakla beraber tattığınızda adeta taze sıkılmış meyve suyu hissini vermelidir.
-
EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ
ETO, ülkemizde ekolojik (organik, biyolojik) tarımın bir şemsiye organizasyon altında hızlı ve sağlıklı gelişimini sağlamak amacıyla üretici, tüketici, işleyici, tüccar, kontrolör, araştırıcı ve teknik elemanların katılımıyla 1992 yılında İzmir’de kuruldu
-
SAĞLIK İÇİN BADEM SÜTÜ İÇİN
Laktoz intoleransı, kazein alerjisi olanlar ve veganlar için, bitkisel kaynaklı bir alternatif "BADEM SÜTÜ"...
-
KÜÇÜK YEŞİL FABRİKALAR: ASMA YAPRAĞI
Asmaların yaşamsal döngülerinde de etkin bir konuma sahip olan yapraklar fotosentez, terleme ve solunum gibi temel ihtiyaçların gerçekleşmesinde önemli rol oynamaktadırlar.
-
COĞRAFİ İŞARETTE AVRUPA'NIN NERESİNDEYİZ
Gerek iç gerek ise dış ticarette tüketiciler, gıda maddelerinin kökenine ve duyusal özelliklerine giderek daha çok önem vermekte, coğrafi kökeni belli olan, özgünlüğü sertifikalanmış ürünleri, giderek daha fazla talep etmektedir.
-
NOHUT ODA BAKLA SOFA
Şimdilik leblebiyi kavurup bir kenara koyalım ve nohuda dönelim, hani şu leblebinin yanı sıra meşhur Ermeni mezesi topiğin de hammaddesi olan nohuda.Cicer arietinum bilimsel adıyla tanınmakta nohut...