ŞUBAT 2015 / SAYI: 15

-
BİR TADIMLIK BİLİM
Bir üreticinin şarabıyla ilgili değerlendirme yaparken o yılki bağbozumu, üzümün kalitesinin.. aromalara olan etkisinden bahsedilir. Peki, neden bu süreçte can alıcı önemi olan merlot’nun pH değeri ya da methoxypyrazine’in miktarından bahsedilmez?
-
EKMEK YER MİSİNİZ?
Dünyanın vazgeçilmez lezzetidir ‘ekmek’.Buram buram kokusuyla bulunduğu ortamı dolduran ekmek, temel bir besin kaynağı olmasının yanı sıra, her toplumun kültürünün de vazgeçilmez bir parçasıdır.
-
GIDA VE TARIM ALANINDA SON 10 SENENİN DEĞERLENDİRİLMESİ...
Yazının ilk kısmında gıda ve tarımın son 10 senedeki bilançosunu, ikinci kısmında ise 2015 yılında G-20 Dönem Başkanlığını Türkiye’nin devralacak olmasını ele alacağız.
-
PROBİYOTİKLER VE ZEYTİN
Bütün fermente ürünler probiyotik özellik taşır mı? Daha önceki sayılarımızda sağlığa yararlarından sıkça bahsettiğimiz ve fermente bir ürün olan sofralık zeytin de probiyotik özelliklere sahip mi?
-
BEYAZ, BELKİ YALNIZ AMA UZAKTA DEĞİL
Cemal Süreya “Beyaz, uykusuz, uzakta…” diye söz etmiş mısralarında; Orhan Pamuk “Uzak, yalnız, metruk” demiş onun için. Kars hala biraz yalnız da, artık uzakta değil.
-
YEŞİL GÜBRELEME
Gelişmesini tamamlamış bitkilerin sürülerek toprağa karıştırılmasına yeşil gübreleme, bu amaçla kullanılan bitkilere yeşil gübre bitkileri denilmekte; yeşil gübre bitkisi olarak en çok yonca, fiğ, bakla ekilmektedir.
-
MAVİ YOLCULUK PAHALI BİR TATİL SEÇENEĞİ MİDİR?
Entelektüel birey farkındalığında tasarlanmış, gezginci tatminlerin yanı sıra doğayı keşfetmenin, korumanın esas olduğu, bir arada yaşamı paylaşarak, keyiften hedonizme yükseliş pratiğine açıldık ve Mavi Yolculuk'la tanıştık.
-
KÜÇÜK ŞEYLERİN TANRISI
Arundhati Roy’un Booker ödülünü alan romanı “Küçük Şeylerin Tanrısı” gerek kullanılan dil, gerek hikâyesi, gerekse yazarın beslendiği edebi ve kişisel kaynaklar açısından çok zengin bir inceleme alanı sunmaktadır.
-
BAZILARI NEDEN SÜT TÜKETEMEZ?
Süt içerisindeki besin elementlerinden biri de “laktoz” adı verilen süt şekeri.tün bu olumlu özelliklerine rağmen bazıları laktozu sindiremiyor.
-
TOPRAĞIMIZIN KIYMETİ
Gelecek bir nesil var fakat biz en değerli toprakları yok ediyor, ağaçları kesiyor, yollar ve alışveriş merkezleri inşa ediyoruz, güzelim ormanları yok edip köprüler yapıyoruz.
-
HEYECAN DA LEZZETLİDİR
Suphi Varım, ilk gençlik romanı “Dedektif Çırağı”nda hayal gücüyle gerçeği, yaratıcılıkla macerayı birleştiriyor. Okuma sevgisi aşılayacak, peşi bırakılamayacak bir serüvene hazırlıklı olun.
-
ŞEKER TÜKETİMİ AZALIYOR OBEZİTE ARTIYOR
Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) ve Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği (WABCG) tarafından düzenlenen toplantılarda şekerin geleceği masaya yatırıldı.
-
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BELGELERİ GIDA GÜVENCESİ SAĞLIYOR MU?
Kalite Yönetim Sistemleri işletmelerde spesifik birer alana hitap etse de özünde ‘Toplam Kalite’yi yükseltmek amacıyla kullanılırlar. Gelişen gıda sektörümüz de bu yolda her geçen gün daha iyi bir noktaya ilerlemekte.
-
DÜNYA BAĞCILIĞI İÇİN ÖNEMLİ BİR KURUM: OIV
Uluslararası bilimsel ve teknik bir kuruluş olan OIV’nin tarihi 1924’e kadar uzanmaktadır. O zamanki adıyla Uluslararası Şarapçılık Ofisi, bağ ve şarapla ilgilenen ülkelerin işbirliği ile oluşturulmuş.